Hrvatski radio

Radio Zadar

Nije floskula - u radu je spas

10.11.2020.

10:08

Autor: Maja Savić

Nije floskula - u radu je spas

Nije floskula - u radu je spas

Foto: - / -

Statistika pokazuje porast potrošnje antidepresiva kod osoba koje su i prije bile depresivne dok ostale zbog pandemije također sustiže anksioznost i apatija. Rješenje je preslagivanje i angažiranje samih sebe u prevladavanju tih osjećaja a prije svega rad, poručuje dr. psihologije Marina Vidaković.

"Mi ne živimo Covid, shvatimo ga kao prolaznu postaju u našim životima dok se ne pronađe lijek i takvim odmakom u startu olakšavamo sami sebi. Sitni radovi po kući, kuhanje, hobi, rad u vrtu, bliskost sa ukućanima, umjereno i svjesno korištenje svih dnevnih sadržaja, sve to pomaže odvratiti pažnju od briga koje živimo. Jednako je bitno poštovati epidemiološke mjere i brinuti se za sebe i druge. Ta sinergija obveze prema sebi i drugima je važna." kaže prof. Vidaković dodajući da ćemo prilagođavanjem ovakvom stanju u smislu reorganizacije samih sebe uspješno pregrmiti krizu

"Više od svega je važnije da pokušamo živjeti normalno a to znači, od umjerenog jela preko radova oko kuće i u kući, popravak prozora, farbanje zidova, sitni radovi, a što vraća pažnju u sadašnji trenutak, do iznimno bitne fizičke aktivnosti pa makar u svoja 4 zida, jer poznato je koliko ona blagotvorno djeluje na um i generalno dobro osjećanje."

Zbog čega se nečije prirodne odlike, mane ili vrline pojačavaju i povećavaju tijekom pandemije? Pa zato jer to čini svaka kriza, proizvodi stres u kojem se naše urođene odlike penju na n - tu potenciju a unutarnji problemi podebljavaju. Depresivci su još depresivniji, ali nisu imuni ni ostali. No i za to postoji rješenje:


" Ovakva stanja idealno su tlo za razvoj bespomoćnosti koja ako se ne prepozna vodi u depresiju. Dobra vijest je da se to može preduhitriti i presumjeriti ali dovoljno je samo malo vlastite pažnje. Kada vas hvata "mala snaga" prisilite se na rad, hobi ili jednostavnu polusatnu šetnju. Tako ćete jednostavno stati na kraj nečemu što vam se dosad činilo kao bauk." 

I na kraju svake priče uvijek su dvije opcije a mi ti koji biramo. Utrošiti vrijeme konstruktivno i pokrenuti se, prilagoditi ili potonuti uslijed tzunamija zabrinjavajućih vijesti i brojki, zaključuje prof. Vidaković.Budite sam svoj prijatelj.

 

 

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.