Hrvatski radio

Radio Zadar

Nije sve hitno u Hitnom prijamu!

31.01.2017.

11:29

Autor: Kristina Dukić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Velike gužve i dugo čekanje u Hitnom bolničkom prijamu nije novost. Bivši ministar predlagao je naplaćivanje usluga ukoliko zaista nisu hitne, Sadašnji predlaže povećanje broja liječnika. Za godinu dana, najavio je, stiže prva generacija Specijalista. No, hoće li to smanjti gužve?

Na dan u Hitnom prijamu zadarske bolnice pregledaju oko 150 pacijenata. Ljeti se brojka zna popeti i do tristo ljudi. Za tri specijalista i tri specijalizanta to je velika odgovornost, a za pacijente sati čekanja.

Bivši ministar dr. Dario Nakić na najavu svojega nasljednika da će gužve opasti s povećanjem broja liječnika Specijalista hitne medicine odgovara primjerom, kako je u Zadru u zadnje četiri godine 11 liječnika primljeno za specijalizaciju Hitne medicine, a njih sedam ubrzo je napustilo specijalizaciju i otišlo raditi negdje drugdje. 

Zdenka Grgurović, gl. sestra Hitnog bolničkog prijama OB Zadar slaže se da je pritisak velik, a djelatnika malo, te navodi: 

"Prevelik je pritisak. Broj bolesnika je toliki da s manjkom osoblja teško organiziramo smjene. Bojimo se da nam se u takvoj situaciji ne dogodi kakav previd."

Dr. Melanija Ražov Radas, voditeljica Hitnog bolničkog prijama OB Zadar ukazuje pod kakvih su pritiskom liječnici i drugo medicinsko osoblje.

"Ovaj vikend se dogodilo da u istom trenutku dolazi hitna iz bolnice Knin s bolesnikom s infarktom, Hitna iz Gospića i Hitna iz Zadra, pacijent kojega treba reanimirati - to se sve  događa u roku od dvije minute. Dok mi zbrinemo takva tri pacijenta ostali bolesnici koji nisu hitni moraju čekati."

Već neko vrijeme za pacijente koji ne pripadaju u hitne slučajeve, vikendom  u prizemlju Kirurgije dežura liječnik obiteljske medicine. Međutim pritisak na Hitni prijam i dalje je velik. Praksa s druge strane pokazuje kako je od ukupnog broja pregledanih pacijenata oko 12 posto hitnih slučajeva.

Dr. Melanija Ražov Radas, voditeljica Hitnog bolničkog prijma OB Zadar, nabraja prave hitne slučajeve:

"Infarkt srca, prometna nesreća, krvarenje, gubitak svijesti, jaki bolovi u prsima - sve je to hitnoća."

Josipa Krivokuća iz Gračaca zna kakvi su pacijenti:

"Ljudi imaju gripu i ne žele ostati kod kuće. Dolaze u hitni prijem i prave nepotrebne gužve."

Sve dok se nešto važnije ne učini po pitanju Hitnih bolničkih prijmova, gužve i pritisak ostaju svakodnevica.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.