Hrvatski radio

Radio Zadar

Nije to kasna jesen kakvu pamte naši stari

22.10.2019.

14:51

Autor: Filip Buzov

Dusko Marusic/PIXSELL (ilustracija)

Dusko Marusic/PIXSELL (ilustracija)

Foto: - / -

Dugoročne projekcije za Dalmaciju, kao dio Mediterana, nisu dobre; možemo očekivati manje oborina, duža sušna razdoblja, više vrućih dana, rast razine mora - upozorava naš poznati geofizičar Branko Grisogono koji je u Zadru održao predavanje "Klima danas i sutra, globalno i u Hrvatskoj".

Vremenskih ekstrema je sve više, no najviše zabrinjava brzina klimatskih promjena koja se ubrzava. 

Posljedice su nesagledive, a prvi će na udaru biti poljoprivrednici - napominje Grisogono - primjerice uzgoj kupusa u Lici i višim dijelovima Dalmatinske zagore više neće biti moguć, ugroženi su vinari i stočari. Problem je globalan pa time i složen kao i rješenje - no ono što Hrvatska može napraviti je okrenuti se zelenoj energiji te izraditi kvalitetnu strategiju prilagodbe novim klimatskim promjenama zbog kojih će primjerice Gorski kotar u bližoj budućnosti ostati bez snijega. Ne želim govoriti o požarima, jer to nažalost pogodim vrlo brzo, ali tu će biti još više oluja, još poplava, i jakih suša, ekstreme treba očekivati  i bolje se pripremiti za to, treba preurediti vodne kanale, ceste, intezivno vrijeme će se još ubrzati, ali da će ekstrema biti, to sigurno, barem kao do sada - istaknuo je poznati stručnjak Branko Grisogono.

Da se klima mijenja primjećuju i naši sugrađani koji ovih dana hodaju u kratkim rukavima, a oni malo hrabriji još nisu odustali ni od kupanja u moru. Nije to kasna jesen kakvu pamte naši stari.

Stvarno kraj je listopada, a mi se još kupamo, moramo početi ozbiljnije promišljati o svemu, zbog naše djece, unučadi ; Meni odgovora, ali čitam danas u tisku izvještaje o globalnom zatopljenju: Za mene je ovo najljepši dio godine, ali čudno mi je kad čujem jutros najavu kako će na kontinentu biti i do 26  stupnjeva dnevna temperatura..

U takvim uvjetima sve se teže baviti i poljoprivredom - osvrt na godinu dala nam je Gordana Dragun, voditeljicazadarske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe. "Čitava vegetacijska godina nam je doista bila popraćena sa nepogodama, ovakve promjene pogoduju i raznim bolestima biljaka, teža je i zaštita", kazala nam je Dragun uz napomenu kako Savjetodavna služba stoji na raspolaganju poljoprivrednicima kako bi se što bolje prilagodili tim klimatskim promjenama.

Branko Grisogono:

Anketa

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.