Hrvatski radio

Radio Zadar

Nijedan Zadranin u vlaku u snijegu

08.01.2019.

12:31

Autor: Maja Savić

Nijedan Zadranin u vlaku u snijegu

Nijedan Zadranin u vlaku u snijegu

Foto: - / -

Nema točnih podataka koliko se Zadrana uputilo ove godine na skijanje i koliko je njih zapelo na Bregani u automobilskoj koloni od 200 000 Hrvata. Tomislav Fain iz Turističke zajednice Zadar kaže kako se u agenciji kojoj on vlasnik i ove godine javilo 60 tak obitelji koje su otputovale put sjevera.

 


Odmah na početku Tomislav Fain otklanja sumnje da među zadarskim skijašima rekreativcima ima onih zatrpanih snijegom u Austriji:

"Nitko se nije javio, s nekima smo kontaktirali preko Facebooka, pratimo što rade i nema problema ali oni su ipak na skijalištima na kojima nema velikih nanosa snijega".

Teško je statistički obraditi podatke o tome koliko je Zadrana ukupno na skijalištima sjevera jer se prijavljuju preko raznih agencija diljem zemlje koje u principu ne vode statistiku iz kojih gradova im dolaze prijave.Jedino što je izvjesno jest da su otputovali u valu sa ostalim sunarodnjacima. Agencija kojoj je Fain na čelu svake godine posluje stabilno sa obiteljima koje putuju na skijanje.

"Uglavnom je to naš hrvatski skijaški tjedan i upravo je 90 posto naših klijenata na stazama Kronplatza, Mariborskog pohorja, Kranjske gore Hallstatta i Alta Badie, nema nikakvih problema".

Skijanje dodaje Fain, nije nepoznanica koja se dogodila Dalmatincima u 2000 tima. Ljubitelja i putnika bijelog sporta bilo je i ranije no kako je to ipak skup sport zanimalo nas je kako te gušte Zadrani plaćaju:


"Stvarno imamo raznih klijenata, ljudi se stisnu, neki plaćaju gotovinom a 70 posto njih na rate, i to od 6 do 12 rata. Nekima taman istekne zadnja rata za jedan aranžman i odmah uplate novu ratu za novi aranžman".

U ostalim putničkim agencijama u gradu bilo je tek zanimanja za skijaško putovanje ali ne i aranžmana. Možda je tome razlog što Zadrani često dolaze individualno put snježnih planina Italije, Austrije i Slovenije.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.