Hrvatski radio

Radio Zadar

Nikad bogatiji program za Dan Sveučilišta u Zadru

19.03.2019.

13:15

Autor: Filip Buzov/ Sveučilište u Zadru

HRT Zadar

HRT Zadar

Foto: - / -

Zadarsko Sveučilište ove je godine pripremilo višednevni program za proslavu svoje obljetnice osnutka. On uključuje razne kulturne i zabavne aktivnosti, a sve s ciljem približavanja rada sveučilišta široj zadarskoj javnosti.

Program počinje ovoga četvrtka simboličnom akcijom sadnje "stabla zajedništva", dok je svečana sjednica zakazana za sam Dan osnutka - 25. ožujka. Dio programa vezan je i za sportske uspjehe zadarskih studenata koji žele potaknuti svoje sugrađane na rekreaciju.

Program obilježavanja u rektoratu su predstavile prorektorica za studije i studente prof. dr. sc. Nedjeljka Balić Nižić i predsjednica Studentskog zbora Monika Marić.

Program započinje u četvrtak 21. 3. sadnjom 17 stabala trešanja na Novom kampusu kao simbolima 17 godina samostalnog djelovanja Sveučilišta koje će posaditi studenti, predsjednica Studentskog zbora i rektorica Vican.  U večernjim satima studenti će u togama prošetati ulicama i trgovima na Poluotoku želeći poslati poruku zajedništva, prijateljstva i važnosti visokog obrazovanja.

- Želimo se predstaviti javnosti i gradu u kojem živi 6.000 studenata, a simboličnom sadnjom stabla i programima pokazati zajedništvo sa studentima od kojih tri četvrtine dolaze izvan Zadra. Ovo je prilika da grad približimo studentima i studente gradu. Ponosni smo na korijene koje vučemo iz 1396. godine i to želimo podijeliti s našim sugrađanima, rekla je prorektorica Balić-Nižić.

Studentske aktivnosti podijeljene su u tri bloka - prvi vezan za kulturna događanja, sportski blok i ekologiju. U petak se u 11 sati na Stanovima igra prijateljska nogometna utakmica između momčadi Sveučilišta u Zadru i Sveučilišta u Bambergu (Njemačka) a u isto vrijeme će studenti iz udruge Ludens na Poluotoku prirediti performans "Poetska dijagnoza", u kojem će čitati poeziju slučajnim prolaznicima čime žele popularizirati domaće pjesnike i važnost njihovog djelovanja na društvo.

U subotu na Narodnom trgu od 11 sati studenti će dijeliti sadnice prolaznicima u akciji „Biljke ZaDar“. Oko 13 sati pridružit će im promovirani doktori znanosti koji će u špaliru prošetati po završetku ceremonije iz Svečane dvorane i kojima će studenti sa štandova sa sadnicama uručiti ruže, čime će im izraziti čestitke. Od 22 sata u dvorištu studentskog restorana Barbakan koncert će održati Kuzma & Shaka Zulu.

Nedjelja je posvećena sportskim događanjima - vježbanju na Pozdravu Suncu, regati kanua uz rivu te natjecanjima u šahu i stolnom tenisu, na kojima će svi koji to budu željeli moći odmjeriti snage sa zadarskim studentima. U 18 sati u kapeli sv. Dimitrija održat će se Svečani koncert u povodu Dana Sveučilišta.

- Ovo je na neki način početak suživota grada i studenata. Želimo i kroz Dan sveučilišta pokazati pripadnost ovoj ustanovi i to podijeliti s gradom, rekla je Marić.

Zadnji dan obilježavanja, u ponedjeljak 25. ožujka, protokolarni visoki uzvanici okupit će se na svetoj misi u kapeli sv. Dimitrija, nakon čega slijedi Svečana sjednica.

U poslijepodnevnim satima studenti organiziraju obilazak Starog kampusa za srednjoškolce te otvaranje izložbe „Arheologija na poštanskim markama“ na Odjelu za arheologiju.

 

prorektorica za studije i studente prof. dr. sc. Nedjeljka Balić-Nižić i predsjednica Studentskog zbora Monika Marić

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.