Hrvatski radio

Radio Zadar

Nikola Bašić izabran za akademika

13.05.2016.

12:11

Autor: HRT Centar Zadar/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Redoviti članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti podržali su na izbornoj skupštini u palači Akademije prijedloge razreda, te su za redovite članove izabrali svih 11 predloženih kandidata. Novi članovi bit će proglašeni na svečanosti 9. lipnja.

Tako je hrvatska najviša znanstvena i kulturna ustanova bogatija za 11 novih redovitih članova. Među njima je i zadarski arhitekt svjetskog ugleda, Nikola Bašić, tvorac Morskih orgulja i pozdrava suncu. Osim njega, novi hrvatski akademici su - Dragutin Feletar, Svetozar Musić, Milko Jakšić, Nikola Ljubešić, Goran Durn, Igor Vlahović, Mirko Orlić, Miroslav Samaržija, Željko Cvetnić, Nikola Bašić i Ignac Lovrek. Bašić je jedini novoizabrani akademik u Razredu likovne umjetnosti. 

Među novih pet dopisnih članova Akademije je još jedan Zadranin, Nenad Šestan, dok je Igor Rončević dobio status suradnika u Razredu likovne umjetnocti. Bez rasprave o predloženim kandidatima, glasovalo 106 akademkinja i akademika, za izbor bilo je potrebno 65 glasova

Na početku izborne skupštine akademik Kusić podsjetio je da u ovome trenutku, odnosno prije ove izborne skupštine, HAZU ima 139 redovitih članica i članova od kojih je 11 izuzeto iz glasovanja jer već duže vrijeme ne sudjeluju u redovitim aktivnostima HAZU tako da glasuje 128 redovitih članica i članova, a u skladu sa Zakonom o HAZU i Pravilnikom za izbor novih članova potrebna je natpolovična većina, što znači 65 glasova.

Naviše - stotinu glasova - dobila su pak trojica kandidata - Nikola Bašić za redovitoga člana, Norman Robert Foster za dopisnoga člana i Davorin Kempf za člana suradnika HAZU. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.