Hrvatski radio

Radio Zadar

Nikola Malić: "Oni koji su sve pokrenuli na kraju će jedni drugi pružiti ruke, nastradat će narod"

01.03.2022.

11:38

Autor: Željko Kapelari

Nikola Malić, bivši počasni konzul Ukrajine u Hrvatskoj

Nikola Malić, bivši počasni konzul Ukrajine u Hrvatskoj

Foto: Željko Kapelari / Željko Kapelari

Davne 2003. godine u Zadru je otvoren konzulat Republike Ukrajine, počasni konzul bio je do prije četiri godine Nikola Malić.

- Što da kažem, mi smo isto ili slično proživjeli, neobuzdane želje susjeda, na kraju oni koji su sve pokrenuli, pružit će sutra ruku jedni drugima a a nastradat će kao i kod nas, narod – ističe Malić.


Povezanost Zadra i Ukrajine rekli smo datira još iz 2003. godine.


- Ja sam bio prvi počasni konzul u Hrvatskoj i to sam radio trinaest godina. Upoznao sam jako puno dobrih ljudi. Ukrajina je kolijevka hrvatskom narodu koji su se davno s Karpata počeo doseljavati na ovo područje. Imamo dosta povezanosti jedni s drugima, jako smo slični, istog korijena.


Nastavio je Malić dalje.


- Ja sam bio među prvim Hrvatima koji sam kao privatnik otišao u Ukrajinu, još osamdesetih godina. U to vrijeme nas je bilo osam s članovima ambasade iz Hrvatske koji su došli u Ukrajinu. Tako je počela ta povezanost, mnoge Ukrajince sam doveo u Hrvatsku, baš smo povezani.


Dotaknuo se i povezanosti grada Zadra i Brovarya.


- To je grad na u blizini Kijeva, to je naš prijateljski grad koji je slične veličine kao i Zadar. Vidim da im je riječi potpore dao i naš gradonačelnik Dukić i drago mi je radi toga.


Kada će ovo sve stati.


- Ja samo želim da mir bude, da se Rusija povuče sa svojim prohtjevima. Kamo sreće da to bude što prije – zaključio je Malić.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.