Hrvatski radio

Radio Zadar

Nikša, Branka i njihova 100 godina stara Nevera

10.05.2022.

12:50

Autor: Ana Marušić/More/HRT

Nikša, Branka i njihova 100 godina stara Nevera

Nikša, Branka i njihova 100 godina stara Nevera

Foto: More / HRT

Rijetkima je poznat podatak da je upravo na Jadranu, točnije na otoku Hvaru u Grapčevoj špilji, pronađen komadić keramike za koji znanstvenici tvrde da je najstariji (3500. pr. Kr.) prikaz broda u Europi. Drvena gajeta iz ove priče nije baš toliko stara, no ni stoti rođendan nije zanemariva obljetnica.

Nikša Rudan je oduvijek želio brod, siguran, dovoljno velik da se na njemu može i živjeti ako treba. Godine 1996. pojavila se prilika.


- Kupio sam ga na Malom Ižu. To je bio brod bio za transport ribe, sagrađen u Trogiru 1922., sto mu je godina. Ja sam ga kupio, štive pretvorio u kabinu i uredio ga da ima sve - od tuša na krmi do kuhinje, od satelitske navigacije do automatskog pilota. Brod je meni sve, jedva čekam da sutra idem s njim na kraj i sredim ga, ofarbam, i neće me biti cijelo ljeto, priča Nikša.


Oko drvenog broda uvijek ima posla, no Nikša mnogo toga zna napraviti svojim rukama. Stručnu je pomoć trebao samo pri većim zahvatima. U obnovi i nadogradnji gajete s jarbolom pomogao mu je majstor Mihić iz mjesta Sali na Dugom otoku. Za plastični ga brod nikad ne bi mijenjao.


Nikša je na moru od najranije mladosti, ribolovom se, kaže, bavi otkad zna za sebe. Imao je gumenjak, pa batlu, zatim plastični kaić od 4,5 metra da bi došao do svoje gajete. A u moru uživa sa svojom suprugom. Branka Rudan voli more odmalena, ali je loviti ribu i natjecati se počela uz supruga.


- Na svako natjecanje idem i ja, pratim ga i lovim ribice. Prvi smo osvojili srebrnu, zatim dvije zlatne medalje. Imam dobrog učitelja, koji me sve naučio i pomaže oko svega i sve sam naučila. Jako volim ribu - uloviti i pojesti, kaže Branka.


Ako je Nikša i imao u nekom trenutku sumnji - treba li promijeniti brod ili zadržati ovaj, u Branki je uvijek pronašao podršku. Skladni par dočekao je mirovinu i sve vrijeme koje žele za morske avanture.

- Volim izaći na more, s prijateljima, s društvom, zabaviti se dobro. Uloviti ribu i ispeći je na gradelama na krmi broda. To je uživancija, to je prava stvar. S domaćim vinom i tako, kaže Nikša.


Nevera ima šest i pol tona pa je tijekom grupnih izleta i matični brod na koji prijatelji vežu svoje. Jer to je društvo koje se voli zabavljati. Gajeta je kao ime ponijela Brankin pozivni kod iz radiokluba. Tek toliko da bude jasno tko je od njih dvoje - nevera.


Nikši je lako, supruga mu je najbolje društvo na moru, najbolji partner u ribolovu, zaljubljena u iste male užitke. Par je to sedamdesetogodišnjaka. U braku su 46 godina, a njihov brod stotinu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.