Hrvatski radio

Radio Zadar

Nin: 500-ta proslava Gospe od Zečeva pod pokroviteljstvom predsjednice

13.04.2016.

08:11

Autor: rzd

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jubilarna proslava 500 godina od ukazanja Gospe od Zečeva održat će se pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, priopćeno je iz Zadarske nadbiskupije. Središnje koncelebirano slavlje i procesija s čudotvornim Gospinim kipom je u ponedjeljak 2. svibnja u 18,00 sati.

"S velikim zadovoljstvom prihvaćam pokroviteljstvo nad proslavom obilježavanja petsto godina svetkovine Gospe od Zečeva koja će se održati 2. svibnja 2016. g. Ovom obljetnicom Zadarska nadbiskupija i Grad Nin podsjetit će nas na dugu i bogatu povijest toga grada, jednog od kolijevki hrvatske kulture i nacionalnog identiteta, koji štovanjem Gospe od Zečeva okuplja vjernike ovog kraja i cijele Hrvatske“

stoji u dopisu predsjednice Kitaorvić upućenom zadarskom nadbiskupu Želimiru Puljiću i ninskom gradonačleniku Emilu Ćurku.

U ponedjeljak 2. svibnja, kad će Nin pohoditi više tisuća hodočasnika iz cijele Hrvatske, središnje koncelebirano slavlje s početkom u 18,00 sati, kao i procesiju s čudotvornim Gospinim kipom, predvodi mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij u RH, koji je sa zadovoljstvom prihvatio poziv nadbiskupa Puljića da sudjeluje u polutisućljetnoj jubilarnoj proslavi u jednom od najstarijih hrvatskih marijanskih svetišta.

Svečano misno slavlje u 11,00 sati toga dana, također s procesijom kroz mjesto, predvodi nadbiskup Puljić.

U svetištu Gospe od Zečeva u Ninu u danima te proslave vjernici mogu dobiti potpuni oprost uz ispovijed, pričest i molitvu na nakanu Svetog Oca.

„S radošću očekujemo vjernike iz cijele Hrvatske i Marijine štovatelje u Ninu u danima jubilarne proslave, ali i tijekom cijele godine koja će biti u znaku svečane proslave Gospe od Zečeva, do svibnja 2017. g. Naša srca i vrata su otvorena, dobro došli“ poručuje ninski župnik i dekan don Božo Barišić, u želji da se i u Ninu ostvari povezanost vjernika iz Zadarske, ali i susjednih biskupija te osobito iz drugih hrvatskih marijanskih svetišta. „Želja nam je da zajednički živimo u istoj ljubavi prema Mariji.

Kad je bilo hodočašće obitelji Zadarske nadbiskupije 2014. g. u Mariju Bistricu, upravitelj svetišta mons. Zlatko Koren u nacionalnom marijanskom svetištu pred oltarom je izložio sliku Gospe pod Zečeva, u znak dobrodošlice i povezanosti sa Zadarskom nadbiskupijom. Bio je to i izraz poštovanja baš prema Gospi od Zečeva. Vidi se da je poznata šire u Hrvatskoj, u što se osvjedočujem i kao ninski župnik, po pitanjima i zanimanju brojnih vjernika iz cijele Hrvatske“ kaže don Božo.

Blagdan Gospe od Zečeva uvršten je u Registar nemateriijalnih kulturnih dobara RH. „No, on je puno više od toga, marijansko svetište u kojem ljudi nalaze duhovnu okrepu, smiraj i olakšanje“ ističe don Božo Barišić. Nin je najstariji hrvatski kraljevski grad, više od tri tisuće godina. Do 1828. godine bio je i sjedište Ninske biskupije te je bogat iznimno dragocjenom crkvenom i kulturnom spomeničkom baštinom od prvih kršćanskih vremena.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.