Hrvatski radio

Radio Zadar

Nin: I ove godine stipendije, učenicima 500, studentima 700 kuna mjesečno

09.11.2020.

13:04

Autor: Anita Perica

Marko Dimic/PIXSELL

Marko Dimic/PIXSELL

Foto: - / -

Grad Nin i ove godine provodi program stipendiranja učenika i studenata sa svojega područja. Natječaj je otvoren do 19. ovoga mjeseca, a prije nego potražite pojedinosti natječaja objavljene na mrežnim stranicama Grada Nina, one najvažnije donosimo u nastavku.

Grad Nin ukupno odobrava 20 stipendija - deset za učenike srednjih škola te isto toliko studentskih stipendija. Ta brojka uglavnom zadovoljava potrebe ninskih studenata i učenika - objašnjava Mirjana Knežević viša savjetnica za društvene djelatnosti Grada Nina:

       Zato što svim studentima Vlada RH je omogućila, odnosno institucije na kojima studiraju, fakulteti na kojima studiraju, mogućnost dobivanja državne stipendije... I Grad raspiše deset… Uglavnom se toliko studenata i javi…

Lani je iznos svih stipendija povećan za 200 kuna i taj se iznos unatoč korona krizi neće smanjivati:

       Dakle, prema novom natječaju u koji je ugrađena i odluka gradonačelnika od 1. siječnja 2020. god. studentima se povećao iznos stipendije za 200 kuna. Studenti primaju iznos od 700 kuna, a učenicima je s 300 povećano na 500 kuna i taj iznos svakako ostaje do daljnjega… Mi se nadamo da samo može ići na više, nadamo se da nećemo doći u tu situaciju da bismo morali smanjiti iznos stipendija….

Studentima prve godine uzima se prosjek iz 4. razreda srednje škole koji mora biti najmanje 4,0. Da bi ostvarili pravo na stipendiju studenti starijih godišta moraju imati prosjek 3,0 a za nastavak stipendiranja trebaju redovno upisati višu godinu studiranja dok se prosjek više ne uzima kao kriterij. Kod učenika je malo situacija zahtjevnija - za nastavak stipendiranja moraju ostvariti prosjek 4,5 i više.

 

Mirjana Knežević, viša savjetnica za društvene djelatnosti Grada Nina - tonski isječak

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.