Hrvatski radio

Radio Zadar

Nin obilježio Europski dan prebrojavanja ptica

03.10.2016.

14:30

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U organizaciji Turističke zajednice Grada Nina te u partnerstvu sa Solanom Nin u ulozi pokrovitelja obilježen je Europski dan prebrojavanja ptica. Preko 200 vrsta ptica Ninsku lagunu su odabrale za svoj dom.

Na poljima Solane Nin održana je ekološka manifestacija na kojoj je hrvatski biolog Goran Šafarek zainteresiranima pokazivao razne vrste ptica, govorio o njihovom načinu života i staništu te zbog čega je važno održivo gospodarenje.

Cilj ove ekološke manifestacije je promocija iznimne biološke vrijednosti solane i lagune, kao iznimno važnog močvarnog staništa, s naglaskom na faunu ptica. Ima edukacijski karakter, informirati građane i turiste o životu preko 200 vrsta ptica koje su Ninsku lagunu odabrale za svoj dom.

Ovo je jedno od svega nekoliko vrlo rijetkih staništa na našoj obali u koja spadaju i niske muljevite i pjeskovite obale s močvarnim djelovima. Od preko 200 vrsta ptica koje obitavaju na području Grada Nina najpoznatije su: vlastelica, morski kulik, mala bijela čaplja i vodomar. Ovo je područje uvršteno u ekološku mrežu Natura 2000 staništa, sastavljenu od područja važnih za očuvanje ugroženih vrsta i staništa kojima ninski kraj obiluje.

Za ljubitelje ptica i birdwatchere, ali i sve koji vole prirodu, ovo je  bila jedinstvena prigoda da se upoznaju s osebujnim svijetom jedinstvenog močvarnog staništa Ninske lagune. Posjetiteljima je ulaz u solanu bio slobodan te su im bili osigurani dalekozori kojim su mogli promatrati ptice te su bilježili podatke o vrstama ptica koje su uočili.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.