Hrvatski radio

Radio Zadar

Ninjani proslavili Gospu od Zečeva

03.05.2016.

12:07

Autor: Kristina Dukić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Ninu, središnjem marijanskom svetištu zadarske nadbiskupije i jednom od najstarijih u Hrvatskoj, proslavljena je zavjetna svetkovina Gospe od Zečeva i 500 - ta obljetnica Gospina ukazanja. Brojni vjernici hodočastili su i danas u Nin.

Baš kao i prije 500 godina vjernici su u procesiji za čudotvornim kipom Gospe od Zečeva molili za njezin zagovor.
Pet stoljeća očuvao se i običaj uzimanja blagoslovljenog cvjeća s 'gospinog kamena'.

Prije su cure znale poći u polje pivajući gospine pisme i nabrale bi cvića koje bi se danas ovako blagoslovljeno podilio. - prisjeća se Ivanka Bačić.

Stavit ćemo negdje u vazu da nas Gospa čuva. - kaže Mia.

Mnogo je molitvi i zahvala bilo u Ninu.

Ona meni znači jedan poseban mir u mojoj duši, eto jučer je bila kiša i Gospa je opet napravila čudo i dala nam je ovako prekrasan dan, puno ljudi. - objašnjava Nikolina Pekić.

Čim slavimo 500 tu obljetnicu znači da je to nešto važno, da Gospa nije zaboravljena da ona ne zaboravlja nas, da je uz svoj narod, uz svoj puk da uslišava molbe svoga naroda. - kaže don Božo Barišić, župnik u Ninu.

Ova jubilarna proslava, istaknuo je zadarski nadbiskup govori i o ukorijenjenosti, povezanosti hrvatskog naroda s Marijom i pomaže nam razumjeti otkud dolazimo i kamo nam je ići.

Kao hodočasnici mi smo ovdje došli Gospi od Zečeva/ Njezinim zagovorom dogodilo se toliko dobrih stvari koje je ljudski teško razumjeti a zbili su se u ne tako davnoj prošlosti našoj čemu smo i mi svjedoci. - rekao je mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup.

Nakon zavjetne svetkovine Gospe od Zečeva, u četvrtak 5. svibnja vjernici će hodočastiti na otočić Zečevo gdje se 1516. godine s porukom mira i nade narodu Gospa ukazala pastirici Jeleni Grubišić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.