Hrvatski radio

Radio Zadar

Ninske plime i oseke

06.02.2017.

11:00

Autor: Edi Škovrlj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Strpit ćemo se još do ljeta. Zima nam je još tu, a uz hladnoću i buru u Dalmaciji donosi još jedan fenomen - velike oseke. Posebno su vidljive u lagunama gdje more zna oseknuti i nekoliko desetaka, pa i stotina metara. Morsko dno u trenu se pretvori u šetnicu, što je posebno zorno u Ninskoj laguni.

Iako izgrađene za plitko more, ninske oseke previše su i za autohtone ninske brodove - "plazulje".

Po plimi se zna dogoditi da iziđu vani, međutim oseka bude toliko velika da moraju na drugom kraju Nina vezati svoj brod - kaže Marija Dejanović.

Šest ga sati ima, pa šest opet nema. Kada ode, morsko dno pretvori u golemu pješčanu šetnicu. 

Evo ovdje se najbolje vidi razlika između plime i oseke koja iznosi oko jedan metar, - objašnjava meteorolog Duško Kraljev.

Kad more osekne, lokalno stanovništvo kreće u akciju. Umjesto s maskom, dovoljne su grabljice, slasni zalogaj čeka skriven u pijesku. Ali treba znati. Kako mještani hodaju po pijesku, tlo vibrira i školjke "pljunu" vodu van.

Dovoljan znak vještom oku, pa se brzo skupi šaka-dvije prvorazrednih školjaka poput gropa ili lakirki.

Vrijeme zimskih oseka je tek počelo i trajat će još cijeli drugi mjesec. Nakon čega će more opet prekriti tragove u pijesku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.