Hrvatski radio

Radio Zadar

Ninski mostovi ujesen u punom sjaju

31.01.2019.

14:56

Autor: Filip Matijević

foto: Radio Zadar

foto: Radio Zadar

Foto: - / -

Na donjem ninskom mostu u samo tlo ispod mosta i u njegove bočne strane ubrizgava se oko 4 milijuna i 250 tisuća kilograma cementa. U gornjem mostu se buši oko 6 kilometara bušotina u koje se injektira.

Sporo, ali temeljito odvija se obnova mostova u Ninu koji su stradali u poplavi koja je u rujnu 2017. pogodila zadarsko područje. Obnova je izvukla na vidjelo da su mostovi ležali velikim naslagama mulja koji se gomilao i prije poplave, a u tijeku su opsežne radovi na gornjem i donjem mostu - prepoznatljivim simbolima najromantičnijeg europskog odredišta.

Mostovi bi trebali, ljepši nego ikada, osvanuti ujesen. 

Čak 16 metara mulja stvorilo je platformu na kojoj su stajala dva ninska mosta. Da bi praktički novi mostovi postali stabilni, potrebno je ukloniti dio tog mulja, a od dijela učvršćivanjem stvoriti stabilne temelje. Potom će uslijediti i ugrađivanje pilota i zidanje svodova. Time će se stvoriti preduvjeti da se nakon turističke sezone odrade završni radovi, tvrdi ninski gradonačelnik Emil Ćurko:

Ide sve po terminskom planu i nadamo se da će mostovi biti gotovi negdje do 1. 9. Ali nakon 1. 9. slijede nam radovi samog odmuljavanja oko jednog i drugog mosta, tako da bi ti radovi trebali završiti krajem 11. mjeseca.

A trenutačno je u tijeku injektiranje - postupak učvršćivanja tla. Riječ je o enormnim količinama materijala kada su oba mosta u pitanju:

Na donjem ninskom mostu negdje oko 4 milijuna i 250 tisuća kila cementa se ubrizgava u samo tlo ispod mosta i bočne strane mosta. U gornji most se buža negdje oko 6 kilometara bušotina u koje se ubrizgava taj cement, tj. to injektiranje.

Razrušeni mostovi nisu imali negativan učinak na prošlu turističku sezonu, kaže direktorica ninske TZ Marija Dejanović:

To je kod turista izazivalo, vjerojatno, neki su nam rekli senzibilitet i njima to nije ništa smetalo. Moram vam reći da naše brojke govore da smo mi imali lani povećanje od 7 % dolazaka. Znači, turisti nisu zbog toga stornirali svoj dolazak.

A ovo ljeto radovi neće stajati, štoviše, bit će turistička atrakcija, kaže gradonačelnik Ćurko:

Za ovu godinu će isto na neki način biti zanimljivo turistima jer kroz samo ljeto, otpočetka pa do kraja ljeta, radit će se ti kamenarski radovi.

Ninski mostovi će tako i tijekom svoga nastajanja biti turistički mamac.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.