Hrvatski radio

Radio Zadar

Ninski pozdrav ljetu

23.06.2015.

11:14

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U crkvi sv. Križa održan je 7. Festival sunca i svjetlosti. U trenutku solsticija, 21. lipnja u 18: 38 sati, okupljeno mnoštvo znatiželjnika promatralo je sunčevu igru svjetlosti u crkvi sv. Križa, a djeca su zagrlila crkvicu koja im pruža radost likovnog stvaranja i time pozdravili prvi dan ljeta. Tako se u Ninu na specifičan način tradicionalno pozdravlja ljeto.

Ninjani i njihovi gosti su ljeto ove godine pozdravljali dva dana. Uoči najduljeg dana u godini priređena je izložba likovnih radova djece vrtićkog i osnovnoškolskog uzrasta koji su nastali tijekom proteklih šest godina pod nazivom Festival sunca i svjetlosti dječjim očima kroz godine. 

Sedmi Festival sunca i svjetlosti u crkvi sv. Križa održao se u organizaciji Turističke zajednice Grada Nina u suradnji s tetama iz Dječjeg  vrtića Morska vila Nin, Irenom Ćuk i Jadrankom Dević. Pored likovne izložbe festivalska događanja uključivala su i međunarodni nastup folklornih i plesnih skupina. U večernjem programu nastupilo je 250 plesača i pjevača iz Slovenije, Mađarske, Bugarske i Rumunjske.

 Poznato je da je crkva sv. Križa izgrađena kako bi poslužila kao kalendar i sunčani sat, a tu baštinsku vrijednost turistički radnici vješto valoriziraju kroz festivalska zbivanja. Odraz sunčevih sjena i njihov utjecaj na građevinu srednjovjekovne crkvice u centru Nina u vrijeme solsticija privlači iz godine u godinu sve veći broj ponajprije najmlađih koji dolaze u pratnji svojih roditelja, znatiželjnika te inozemnih gostiju koji se nalaze na odmoru.

 U večernjem programu prikazan je film snimljen još 1982. autora Mladena Pejakovića pod nazivom"Broj iz svjetlosti". Upravo je djelo Mladena Pejakovića inspirativna okosnica festivala.

Završni dio festivala obilježila je Zvjezdana šetnja tj promatranje mjeseca putem teleskopa za što se pobrinuo iznajmljivač privatnog smještaja Dalibor Lovrić. Svi zainteresirani mogli su promatrati zvjezdano nebo pomoću teleskopa pokraj crkve sv. Križa.

Vizija je da ovaj festival postane međunarodni, kulturni i pedagoški projekt sunca i crkvice sv. Križa koja predstavlja jedan od simbola Nina te simbol Zadarske županije te da festival postane međunarodni, znanstveni, kulturni i pedagoški projekt za djecu, mlade i znatiželjne osobe.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.