Hrvatski radio

Radio Zadar

Ništa od štrajka u školi, nastavljaju se razgovori

05.09.2019.

15:27

Autor: hina/hrt zadar

Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / -

Čelnik sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec nakon sastanka s predsjednikom Vlade i resornim ministrima rekao je da zasad neće najavljivati štrajk nastavnika i učitelja, te da su prihvatili dijalog s Vladom oko njihovih zahtjeva za većim plaćama u odgoju i obrazovanju.

Nakon prosvjeda koji je na Markovom trgu okupio 1500 učitelja i nastavnika u zahtjevu za 6-postotnim povećanjem koeficijenata plaće, Mihalinec se zajedno s čelnicom Sindikata hrvatskim učitelja (SHU) Sanjom Šprem sastao s Plenkovićem i resornim ministrima. 
"Zaključak sastanka je da će se nastaviti dijalog. Sve naše prijedloge proučit će radne skupine u ministarstvima i doći do konkretnih rješenja", izjavio je Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.
Šprem je izjavila da su ovime sindikati dali priliku i premijeru i Vladi  da krenu u izračune i zaključno pokažu koliko je važno obrazovanje u Hrvatskoj.
Čelnici sindikata potvrdili su će Vlada na sastanku, koji bi se trebao održati za desetak dana, 16., 17. ili 18. rujna, iznijeti svoj konačan stav o njihovim zahtjevima.
Mihalinec je objasnio da to znači da 9. rujna, na prvi dan škole, neće biti najave štrajka. 
"U trenutku kada smo prihvatili takve razgovore i sastanke, donijeli smo zaključak da nema potrebe najavljivati štrajk", rekao je.
No dodao je da je ta odluka vrijedi samo do sljedećeg susreta s premijerom, te da će u štrajk ići ukoliko sindikati budu nezadovoljni njegovim rezultatom. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.