Hrvatski radio

Radio Zadar

Ništa prije kraja godine?

03.07.2015.

10:23

Autor: Suzana Dražić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kada će zadarska Transfuzija izgubiti samostalnost i pripasti splitskom Zavodu za transfuziju čini se da je samo pitanje vremena. Prema najavama iz Ministarstva zdravlja status Odjela za transfuziju riješit će se kada se ispune određeni organizacijski preduvjeti.

Da u resornom ministarstvu ne razmišljaju o nastojanjima Zadrana da sačuvaju samostalnost Odjela transfuzije Opće bolnice potvrđuje i izjava savjetnik ministra Varge, Josipa Jagića:

U cilju ujednačavanja kvalitete i sigurnosti krvnih pripravaka na području RH-a planirano je da djelatnosti prikupljanja krvi i proizvodnje krvnih pripravaka transfuzijske ustrojstvene jedinice zadarske Opće bolnice preuzme regionalni centar, a transfuzijska jedinica zadarske bolnice nastavit će rad u djelatnosti bolničke transfuzije.

  Planirana reorganizacija,dodaje Jagić, ostvarit će se tek kada se za to postignu odgovarajući preduvjeti, kada budu zadovoljeni svi kriteriji koji će osigurati da se preuzimanje provede bez ikakvih posljedica za kvalitetu i opskrbu krvi i krvnih pripravaka.

 U upravi zadarske Opće bolnice očekuju da se konačna odluka o pripajanju splitskoj Transfuziji neće dogoditi najmanje do kraja ove godine, ali ono na čemu žele inzistirati je zadržavanje postojećeg modela prikupljanja krvi na način da se u suradnji sa zadarskim Crvenim križem akcije darivanja krvi održavaju tijekom cijelog dana ne samo ujutro.

   Tu je i podrška lokalne vlasti,naime i zadarsko je Gradsko vijeće nedavno uputilo zahtjev Ministarstvu zdravlja za zadržavanje statusa Odjela za transfuziju Opće bolnice Zadar kao subregionalnog centra koji bi i dalje prikupljao, obrađivao i distribuirao krv.

Što će od svega toga biti vidjet ćemo.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.