Hrvatski radio

Radio Zadar

Nitko ne želi graditi novi vrtić u Salima

05.03.2019.

12:27

Autor: Suzana Jakšić Mandić

foto: Matija Habljak / Pixsell

foto: Matija Habljak / Pixsell

Foto: - / -

Općini Sali iz državnog je proračuna odobreno milijun i pol kuna za izgradnju novoga vrtića u Salima. Od kolovoza prošle godine međutim Općina ne može pronaći izvođača radova za ovaj projekt. Uskoro će morati raspisati treći natječaj.

Općina Sali ustupila je svoj teren prekoputa školske zgrade za izgradnju novoga vrtića jer se trenutačno 35 dječaka i djevojčica igra  i uči u neadekvatnim prostorima u prizemlju osnovne škole u Salima te u Žmanu. Ministarstvo demografije odobrilo je 750, te ministarstvo regionalnog razvoja 800 tisuća kuna za ovaj projekt, dio će sufinancirati i sama Općina. Pomislio bi netko – problem riješen, međutim trenutačno nitko ne želi graditi vrtić na Dugom otoku. Načelnik općine Sali Zoran Morović: Prva procjena investicije bila je 2,5 milijuna kuna , odradili smo javni natječaj, nije se javio nitko, podigli smo procjenjenu vrijednost na 30 posto na 3,2 milijuna, javio se jedan ponuđač koji je ponudio 3 i pol, tako da smo poništili i taj natječaj i tu smo u problemu, građevinskih zahvata je puno a građevinskih firmi deficit, pogotovo kad znaju da je zahvat na otoku onda je još složenija situacija - navodi načelnik Morović.

Komentar smo zatražili od predsjednika Strukovne grupe graditeljstva županijske Gospodarske komore Davora Jurjevića: Jedna od okolnosti koja je razlog tomu može biti da je procjenjena vrijednost rađena davno prije a cijene su otišle gore tako da se nitko ne može uklopiti u tu procijenjenu vrijednost , to je jedan od mogućih faktora, drugi je otok i veliki troškovi na otoku, a treći je nedostatak tvrtki i nedostatak radne snage, to je u graditeljstvu i turizmu postao ključni faktor koji koči daljnji razvitak i rast. Ne znam kako to riješiti, možda će u Salima trebati dizati plansku cijenu da bi se nekog građevinara privuklo ali možda je jednostavno problem otok - komentirao je zanš program Jurjević, direktor zadarske tvrtke Vodoinstalacija.  

Inače Općina Sali je jedan od državnih rekordera u smislu poticanja demografske obnove, za svako novorođeno dijete daje 60 tisuća kuna u 6 godina, vrtić je besplatan, osnovnoškolski udžbenici također, stipendiraju učenike i studente. Rezultati se, tvrdi načelnik, vide: Lani smo isplatili preko 20 novorođenačkih naknada. Godinu prije mislim da se 16 djece rodilo, vide se neki pozitivni pomaci, tvrdi Morović.

Iako Novi Zakon o otocima brojnim odredbama propisuje izjednačavanje uvjeta života onima na kopnu, prema zakonu tržišta u hrvatskim uvjetima potpuno je marginalan dokument. 

 

 

 

 

Z. Morović

D. Jurjević

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.