Hrvatski radio

Radio Zadar

Nitko nije zaštićen od depresije

20.02.2013.

13:52

Autor: nb

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

25 posto žena će jednom u životu proći pravu depresiju, dok je u muškaraca taj broj oko 12 posto, s time da je u njih to zamaskirano nekim drugim poremećajima, kao što je alkoholizam kazala je psihologinja Dragica Barbarić predstavljajući u sklopu 6. Tjedna psihologije svoju knjigu „Pobijedite depresiju kognitivno bihevioralnim tehnikama".

U sklopu 6. Tjedna psihologije, a u organizaciji Studentskog savjetovališta, na zadarskom Sveučilištu danas je predstavljena knjiga psihologinje Dragice Barbarić „Pobijedite depresiju kognitivno bihevioralnim tehnikama".

U Hrvatskoj je depresija prisutna otprilike u jednakom broju kao i u zapadnim zemljama, ali ti postotci su zabrinjavajući - istaknula je Barbarić. Primjerice, 25 posto žena će jednom u životu proći pravu depresiju, dok je u muškaraca taj broj oko 12 posto, s time da je u njih to zamaskirano nekim drugim poremećajima, kao što je alkoholizam.
Što se tiče dobne strukture, depresija se najčešće pojavljuje u ljudi srednje životne dobi od 30 do 50 godina, ali zadnjih 20-ak godina te dobne granice nestaju, pojavljuje se čak i u djece i zapravo nitko nije zaštićen od depresivnih poremećaja,

rekla je Barbarić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.