Hrvatski radio

Radio Zadar

Niži komunalni doprinos za hotele, podzemne garaže, kuće i proizvodnju

30.01.2019.

13:13

Autor: Filip Matijević

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / -

Tko će problem parkinga za stambene zgrade rješavati izgradnjom podzemnih garaža može računati na 50 % popusta, a s 80 % nižim doprinosom poticat će se proizvodna djelatnost. Mislilo se pri odlučivanju o visini komunalnog doprinosa i na mlade obitelji.

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća usvojena je odluka da komunalni doprinos za zone bude isti kao dosad; Poluotok 135 kuna po metru kubnom, za područje kopnenog dijela Zadra cijena je 128 kuna i 25 lipa, a za otoke 81 kunu po metru kubnom. Odluka je donesena kako bi se uskladila s novim Zakonom o komunalnom gospodarstvu, a zadarski čelnici iskoristili su to da subvencioniraju određene kategorije. 

S 20 % popusta na komunalni doprinos poticat će se izgradnja hotela najviše kategorije, jednak postotak vrijedit će i za one koji će graditi na otok na kojem žive. Tko će problem parkinga za stambene zgrade rješavati izgradnjom podzemnih garaža može računati na 50 % popusta, a s 80 % nižim doprinosom poticat će se proizvodna djelatnost. Mislilo se pri odlučivanju o visini komunalnog doprinosa i na mlade obitelji, kazao je pročelnik za prostorno uređenje i graditeljstvo, Darko Kasap.

Mi jesmo do 600 metara kvadratnih omogućili umanjenje od 50 posto. Dakle, to je benfit za obiteljske kuće. Na neki način se stimulira i izlazi ususret mladim obiteljima i svim onima koji žele ići u izgradnju.

A procijeni li se da je građenje neke ustanove od posebne važnosti javnog interesa, na gradonačelnikov prijedlog, može se osloboditi plaćanja komunalnog doprinosa. Zato je SDP-ova Danijela Vukoša pitala zašto zadarska bolnica nije oslobođena plaćanja:

Imali smo nedavno slučaj izgradnje dnevne bolnice, kada je Opća bolnica, koja je znamo u kakvim financijskim situacijama, morala platiti 1,3 milijuna kuna komunalnih doprinosa. Ili vi smatrate da projekt dnevne bolnice nije od javnog interesa? Vi možete donijeti odluku da se ta sredstva ne uplaćuju u gradski proračun i omogućiti da se ta sredstava preusmjere u nabavu potrebnih medicinskih pomagala nepohodnih za liječenje naših sugrađana.

Bolnica nije podnijela zahtjev, odgovorio je Kasap:

Procjenom Grada i Gradskoga vijeća se mogu neke institucije osloboditi. Ali, ako nije podnesen zahtjev, onda se ne može ni osloboditi.

U izglasanoj odluci nije promijenjena stavka da se komunalni doprinos mora platiti jednokratno u roku od 15 dana od dana izvršnosti rješenja. Upit SDP-ove Irene Dragić bio je: - Može li se onima koji gradnjom kuće rješavaju vlastito stambeno pitanje omogućiti obročno plaćanje? - Odgovor nije dobila.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.