Hrvatski radio

Radio Zadar

Nizozemska pobijedila na natjecanju za pjesmu Eurovizije u Izraelu

19.05.2019.

08:51

Autor: HRT Radio Zadar/HINA

Nizozemska pobijedila na natjecanju za pjesmu Eurovizije u Izraelu

Nizozemska pobijedila na natjecanju za pjesmu Eurovizije u Izraelu

Foto: - / -

Nizozemska je pobijedila u finalu natjecanja za pjesmu Eurovizije koje se ove godine održalo u Tel Avivu što je izazvalo niz kontroverzi, a završnicu je uz napeto glasanje žirija i publike, obilježio i nastup mega zvijezde Madonne.

Nizozemski predstavnik Duncan Laurence prateći se uz klavir otpjevao je baladu "Arcade" što mu je donijelo 492 boda. Time je nakon 44-godišnje 'suše' svojoj zemlji donio pobjedu na eurovizijskom natjecanju i domaćinstvo idućeg izdanja Eurovizije.

Drugo mjesto je osvojio talijanski predstavnik Mahmood s pjesmom Soldi koja mu je donijela 465 boda. Treća, s 369 bodova, bila je Rusija koju je predstavljao Sergej Lazarev s pjesmom Scream. Dobro se držala i Sjeverna Makedonija s pjesmom Proud pjevačice Tamare Todovske koja je nakon prvog dijela glasanja, kada bodove dodjeljuju stručni žiriji, bila na drugom mjestu, odmah iza favorizirane Švedske i njezinog izvođača izvođača Johna Lundvik s pjesmom "Too Late For Love".

Ipak, gledatelji Eurovizije diljem Europe svojim su glasovima u drugom dijelu glasanja, takozvanom televotingu, presudili u korist Nizozemske.

Pozornost četverosatnog spektakla najviše je ukrala dugogodišnja kraljica popa Madonna.  Ona je u kreaciji Jean Paul Gaultiera izvela 30 godina stari hit Like a Prayer i novu pjesmu Future. Njezino sudjelovanje izazvalo je niz prosvjeda, no 60-godišnja Madonna rekla je prije natjecanja: "Nikad neću odustati zbog glazbe da bih zadovoljila nečije politikantske motive, niti ću prestati govoriti protiv povreda ljudskih prava gdje god da su te povrede počinjene".

Prije samog nastupa nekoliko je puta ponovila da "glazba spaja ljude", a tijekom izvedbe dvije plesačice nakratko su se pojavile na pozornici u kostimima ukrašenim izraelskim i palestinskim zastavama. Islandski natjecatelji također su tijekom glasovanja pokazivali male transparente na kojima je pisalo Palestina.

Sjajno i glamurozno finale dalo je židovskoj državi priliku da se pokaže kao kulturološki progresivni narod, no izbor Tel Aviva kao domaćina potaknuo je nekoliko mjeseci geopolitičkih kontroverzi među pop zvijezdama koji suosjećaju s palestinskim narodom.

U siječnju je oko 50 britanskih poznatih osoba, među kojima su pjevači Roger Waters i Peter Gabriel, napisalo pismo britanskoj mreži BBC pozivajući je da pritisne organizatore kako bi se natjecanje Eurovision 2019. održalo u nekoj drugoj zemlji. Britanski umjetnici nazvali su tvrdnju organizatora da se tim natjecanjem slavi raznolikost i uključivost 'šupljom' s obzirom na izraelsku okupaciju Zapadne obale, istočnog Jeruzalema i Golanske visoravni.
Palestinci su najavili da će istodobno organizirati alternativni događaj pod nazivom "Globalvision".

Antiokupacijska nevladina udruga Breaking the Silence podigla je u Izraelu jumbo plakat "Usudi se sanjati o slobodi", aludirajući na geslo natjecanja 2019. "Dare to Dream".Izrael je stekao pravo na domaćinstvo ovogodišnjeg Eurosonga pošto je 2018. u Portugalu na natjecanju pobijedila izraelska pjevačica Nette.

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.