Hrvatski radio

Radio Zadar

Njegovo životno djelo bio je SAS. Želio je ovdje stvoriti 'Njemačku'

23.03.2023.

15:09

Autor: Vladimir Šetka/HRT Radio Zadar

Iz knjige Moje životno djelo

Iz knjige Moje životno djelo

Foto: V. Šetka / HRT Radio Zadar

Na prvu godišnjicu smrti Stanislava Antića, legendarnog direktora zadarskoga SAS-a, tvrtke koju se smatralo najuspješnijom u bivšoj državi, predstavljena je njegova knjiga Moje životno djelo. A njegovo životno djelo nije bila samo tvornica nego i ulaganje u zajednicu - od zdravstva do sportskih i infrastrukturnih objekata. Prije gotovo sedam godina dobio je i nagradu Grada Zadra za životno djelo.


- Rekao sam da ću uložiti sve svoje umne i fizičke sposobnosti da stvorimo Njemačku ovdje i da ne moramo ići u Njemačku, tako je prije sedam godina Stanislav Antić govorio u našem programu. Tada se prisjetio kako nije bio miljenik partijskih struktura u Zadru. No, smetao je i nakon uvođenja višestranačja u Hrvatsku. 


Najbolji svjedoci toga vremena su bivši radnici SAS-a Marinko Miodražević i Ante Marasović. Podsjećaju - radilo se kao na zapadu, plaće su bile zapadne, a stanovi su se dobivali nakon najviše godinu dana. Osim toga reference koje su u svom profesionalnom radu stekli u SAS-u bile su presudne u njihovim kasnijim karijerama. 


Stanislav Antić nakratko je ušao i u politiku, te za dlaku postao zadarskim gradonačelnikom. Zbog takozvanih žetončića iz politike se povukao


- Stanislav Antić je ime koje kod svih poštenih građana grada Zadra razvija nostalgiju prema gradu koji je mogao biti grad, izjavio je uz ostalo predsjednik Gradskog vijeća Zadra Marko Vučetić


Priređivač knjige, novinar Nediljko Jusup na to dodaje kako je Antić nadrastao Zadar, zbog čega ga nisu voljele ni stare ni nove strukture. 


No iza njega je ostao Autobusni kolodvor, zgrada bolničke pedijatrije, sportski i gospodarski objekti. Na to je i danas najponosnija supruga Milena, koja je istaknula kako joj nije trebalo dugo da nagovori pokojnog supruga da financira gradnju zgrade odjela pedijatrije. - Bio je široke ruke i dosta je napravio za grad. Sigurna sam da bi danas bio jako ponosan na objavljenu knjigu, rekla nam je Milena Antić. 


Mnogi pamte Antićevu poruku današnjim gospodarstvenicima prigodom uručenja nagrade za životno djelo Grada Zadra, kada im je savjetovao da ne ne grabe samo sebi, nego da nešto vrate i zajednici u kojoj žive.  

Galerija
Dvorana MH bila je pretijesna, Foto: Šime Zelić/Pixsell
S predstavljanja knjige, Foto: Šime Zelić/PixsellS predstavljanja knjige, Foto: Šime Zelić/Pixsell

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.