Hrvatski radio

Radio Zadar

Njemački par nakon 50 godina razdvojenosti sreću pronašao na Silbi

21.11.2021.

15:32

Autor: Kristina Štrbac/More-Zadar/HRT

Foto: More / HRT

Foto: More / HRT

Foto: - / -

Na sjeveru zadarskog arhipelaga postoji otok čaroban za mnoge posjetitelje. Dio njih na Silbi i ostane. A ostao je i jedan svjetski putnik - Norvežanin porijeklom iz Njemačke. Mir na šumovitom pješčanom otoku pronašao je sa svojom ljubavi nakon što 50 godina o njoj nije čuo niti riječ.

Plovio je Jadranom i zaljubio se u hrvatsku obalu. Odlučio je život na sjevernom polu zamijeniti za život na nekom od idiličnih hrvatskih otoka. U oglasu se pojavila stara kapetanska kuća na Silbi.

- Rekao sam u redu, nazvao u ponedjeljak agenciju za nekretnine, u utorak dogovorio razgledavanje za srijedu. U jedan sat krenuo, na kišni, olujni dan, u šest sati poslijepodne kupio sam kuću, kaže Gerd Schwalenstöcker.

Zbližio se stanovnicima Silbe i oni su ga zavoljeli.

- Došao je u Silbu, kupio je i ostao. Pomaže u selu sve moguće stvari oko crkve, kaže Valentin Motušić.

Na Silbi se Gerd sjetio svoje stare prijateljice iz srednjoškolskih dana dok je još živio u Njemačkoj. Ona je kasnije otišla u drugi grad, a on je proputovao svijet i skrasio se u Norveškoj.

- Bili smo prijatelji kada smo imali 16 i 18 godina. Nakon 50 godina smo se našli ponovno. Nismo se vidjeli 50 godina, kaže Gabrielle Cox.

Gerd je Gabrijelu uspio pronaći na društvenim mrežama, a kada joj je rekao da sada živi na Silbi, Gabi se oduševila jer je na ovom otoku bila davne 1970.

- Napisao mi je pismo i rekla sam "O pa to je Gerd!". Odgovorila sam mu da ga je lijepo čuti. Nakon toga smo se čuli telefonom. Mjesec dana kasnije našli smo se u Frankfurtu, ovoga puta on je došao sa sjevera, ja sam došla iz Marburga i odonda smo zajedno, kaže Cox.

I jedno i drugo imaju petoro djece, a zajedno šesnaestero unučadi. Svu djecu obići će u idućih mjesec dana, kako bi Božić mogli provesti na Silbi. Ovdje uvijek imaju i puno posla.

- Svaki trenutak smo u vrtu. Većinu vremena. Imamo i magarce, dosta je posla i oko njih i hranjenja, priznaje Cox.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.