Hrvatski radio

Radio Zadar

Njihov je modul - obrazovanje za mir

20.09.2018.

13:18

Autor: Anita Perica

foto: A. Perica / HRT centar Zadar

foto: A. Perica / HRT centar Zadar

Foto: - / -

Osnovna škola Petra Preradovića predstavila je danas u Kneževoj palači rezultate dvogodišnjeg međunarodnog projekta "The New Educations In Promoting Transversal Skills" iz programa Erasmus +, u kojem je sudjelovalo još 8 europskih obrazovnih ustanova.

Cilj projekta bio je stjecanje znanja vezanih uz "nova obrazovanja" kao što su obrazovanje za okoliš, demokraciju, masovne medije i drugo , a Europska unija Projekt je financirala s oko 220 tisuća eura. 

Projekt se odvijao kroz 9 modula. Svaki partner osmislio je jedno područje novih obrazovanja, tj. jedan modul i njegove radionice, a zadaća Preradovićevaca bilo je Obrazovanje za mir . Anita Šimac, koordinatorica projekta, nada se kako su stekli vještine i kompetencije koje će im pomoći kroz cijeli život:

Cilj nam je bio obrazovati tu našu djecu da porade na svojem samopouzdanju, komunikacijske vještine, tolerancija, oslobađanje predrasuda…15 radionica kroz 15 tjedana, zaista smo puno s djecom radili.

Antonija i Stošija danas su gimnazijalke:

       Bilo je odlično, imali smo radionice svaki tjedan, nagradna putovanja… Bilo je stvarno zanimljivo. Baš jedno posebno iskustvo.

Vaš je dio zadatka bio obrazovanje za mir. Kako bi ti pomogla?

       Volontiranjem – odgovara Stošija. To je jedna lijepa gesta gdje se pomaže, daješ sebe za drugoga, tako i ti nešto naučiš i promoviraš mir.

Projekt je puno značio i učiteljima koji su se stručno usavršavali – kazala je uz ostalo ravnateljica škole Stanka Pera Martinac:

       Jer partneri su nam u 6 država i zapravo 9 institucija, to su bile prilike za suradnju, za izmjenu mišljenja…

Rezultati su u konačnici uvršteni u digitalni metodički priručnik novih obrazovanja za učitelje i stručne suradnike , a objavljen je i dodatak priručniku kao podloga za primjenu novoobrazovnog pristupa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.