Hrvatski radio

Radio Zadar

Noć istraživača u Zadru : Tu je uređaj koji prati vaš pogled, brodski simulator, tombola, a sprema se i "posebna" hrana

28.09.2022.

14:06

Autor: Filip Buzov

Noć istraživača press

Noć istraživača press

Foto: FB / /

I Zadar je među hrvatskim gradovima koji ovoga petka sudjeluju u manifestaciji Europska Noć istraživača . Mjesto događanja je Providurova palača, a interaktivan program je osmišljen s ciljem popularizacije znanosti u društvu, posebice među mladima.

Riječ je o europskoj inicijativi kojom se želi ukazati na važnost znanstvenoga istraživanja u svakodnevnom životu te uzbudljivost i zanimljivost znanstvenoga života i profesije. Manifestacija se već tradicionalno održava svakoga zadnjega petka u rujnu u svim velikim europskim gradovima. Osim u Zadru, noć istraživača će se istodobno održavati u još četiri hrvatska primorska grada, Puli, Rijeci, Splitu i Dubrovniku. Poveznica je projekt Blue-connect, u koji je izravno uključeno i zadarsko Sveučilište koje tako potpisuje i program u Providurovoj palači.

Želimo na jedan način demistificirati tu znanost, jer se misli kako su znanstvenici jedna zatvorena klika, a to nije tako, mi smo jako otvoreni, nas zanimaju sva moguća pitanja, jer se mi i bavimo pitanjima koja imaju težinu, dajemo odgovore

Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru

Znači imat ćemo različitu opremu na raspologanju gdje će znanstvenici pokazivati što je to Eye tracking, to je uređaj koji prati pogled očima, znači djeca će gledati različite fotografije, a onda ćemo im pokazati gdje su prvo pogledali, što im je tu bilo bitno, imat ćemo i starorimski snack bar, tu će kolegice sa filologije sa svojim studentima pripremiti različita jela, kao da je neka rimska zalogajnica. Tu su i razni kvizovi, igre, brodski simulator , virtualna stvarnost, tombola s nagradama.

prof. Gabrijela Vidić, glavna koordinatorica

Noć istraživača u Zadru, press

Noć istraživača u Zadru, press

Foto: Filip Buzov / /

Tonski prilog

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.