Hrvatski radio

Radio Zadar

Noć strave u Cerovačkim špiljama

04.11.2016.

17:07

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Završila je sezona posjeta Cerovačkim špiljama. Park prirode Velebit sezonu već drugu godinu zaredom zatvara noćnim i kostimiranim obilaskom. Podzemni svijet južnog Velebita iz godine u godinu posjećuje sve više turista.

Prije polaska u noćni obilazak Cerovačkih špilja treba se dobro zagrijati. Slijedi desetak minuta hoda kroz šumu i upoznavanje s pravilima ponašanja u špilji. Ljepote podzemnoga svijeta Crnopca neki su vidjeli prvi put.

Fascinirana sam ovim. Trideset kilometara od Udbine, a nisam vjerovala da je ustvari ovoliko dugačka ova pećina i sve ovo. - kaže Mira Uzelac.

Tijekom gotovo jednosatne šetnje špiljskim hodnicima i dvoranama posjetitelji su otkrili mnoge tajne velebitskoga podzemlja. Uz stručno vođenje saznali su o brojnim arheološkim ostacima te životinjama koje ondje i danas žive.

Svake godine imamo sve više i više posjetitelja, tako da smo i ove godine na neki način, možemo reći, oborili rekord. Iako, očekujemo da će idućih godina biti sve više i više. - objašnjava Boris Kupčak, stručni suradnik PP Velebit.

Što sve priroda može učiniti tijekom milijuna godina - uvjerili su se i stari i mladi - neke sige nerijetko podsjećaju na povijesne ličnosti ili likove iz bajki.

Meni se najviše sviđa Djed Mraz. - kaže Sara.

Oduševljenje nisu skrivali ni mladi Španjolci. Za noćni obilazak Cerovačkih špilja doznali su u Nacionalnom parku Plitvice.

Ova je špilja jako zanimljiva jer krije mnoge tajne. Otkrivate ih na svakom koraku. Bio je nevjerojatan osjećaj ostati na trenutak u potpunom mraku. Iskustvo koje preporučujem svima. - ističe Španjolac Arkaitz Valderrama Miguel.

Ljeti špilje uglavnom posjećuju strani turisti. Sezona posjeta zatvara se do početka travnja, a samo rijetki u tom će razdoblju moći u obilazak podzemnoga svijeta.

Van sezone imamo dosta školske djece, koja je posjećuju kako bi se educirala o Cerovačkim špiljama i geomorfološkim značajkama Velebita i samih špilja. - govori Boris Kupčak.

Cerovačke špilje među najpoznatijim su i najvećim speleološkim objektima u Hrvatskoj. Istraženo je oko sedam kilometara kanala, a sedamsto metara dostupno je turistima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.