Hrvatski radio

Radio Zadar

Noćas se nije dobro spavalo, a čeka nas vrući dan za pamćenje

23.07.2022.

07:40

Autor: Radio Zadar/HRT

Očekujemo najtopliji dan

Očekujemo najtopliji dan

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Temperatura je noćas u Zadru bila 24 stupnja uz vlažnost zraka od 85 posto. Osjet ugode u DHMZu označili su u pojedinim dijelovima noći oznakom "toplo", a pred samo jutro bilo je vruće. Tlak zraka 1015 hPa. Vjetar gotovo da i nije puhao. Sve ovo mnogima je remetilo normalan san i noć je bila teška za spavanje.


Vrhunac je toplinskog vala i u većini Hrvatske temperature će biti više od 35 Celzijevih stupnjeva, a dosezat će i do 40 stupnjeva. Ponegdje možda u Dalmatinskoj zagori, ali i u istočnoj Slavoniji i više od 40. 

Kristina Klemenčić Novinc o visokim temperaturama

Evo i aktualnih podataka o vremenu i temperaturi:

Vedro je i uglavnom tiho. More je mirno i malo valovito. Temperature  zraka u 07 h: Gospić 16, Knin 21, Božava 24, Veli Rat i Zadar 25, te  Šibenik 26 stupnjeva. Tlak zraka u Zadru iznosi 1015 hektopaskala, a  temperatura mora 25 stupnjeva.


Vremenska prognoza za danas: Pretežno vedro, može biti nešto povremene visoke poluprozirne naoblake. Tiho ili slab vjetar promjenljivog smjera. More mirno i malo valovito. Očekuju se najviše dnevne temperature zraka od 33 do 37, u zaobalju do 40 stupnjeva.


Treba reći da to nisu neuobičajene temperature u našim krajevima. Bilo ih je i u ranijim godinama. Treba spomenuti 2003., 2012., 2017. godinu kada su vrućine bile isto tako velike, rekla je u Dnevniku HTV-a, dr. sc. Branka Ivančan Picek, ravnateljica DHMZ-a te dodala kako će možda u Dalmatinskoj zagori biti maksimum koji je u Hrvatskoj od 42,8 stupnjeva izmjereno 1981. godine u Pločama.

Današnja i sutrašnja noć neće biti podnošljivije, dapače, bit će još toplije, pogotovo na Jadranu gdje se temperature neće spuštati ispod 25 Celzijevih stupnjeva.

- Sutra se u poslije podnevnim i večernjim satima približava manja količina vlažnog zraka što će povećati vlagu u zraku i podnošljivost ovih temperatura bit će manja, rekla je.

Ivančan Picek naglašava kako nam priroda poručuje da dolazi vrijeme kada možemo očekivati još više ekstrema. Kako kaže, globalna temperatura je prošle godine porasla za 1,1 Celzijev stupanj.

- To je znak da je atmosfera spremnija primiti barem 7 posto vlage više nego što je to bilo normalno u prošlosti. To opet znači više grmljavinskih oluja, nevremena, više ekstrema s kojima se sada susrećemo, rekla je i dodala kako će niski vodostaji rijeka biti još niži.

Sve je to poruka prirode da trebamo nešto učiniti, zaključila je Ivančan Picek.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Vrijeme danas uz Duška Kraljeva

Svakog radnog dana, ujutro u 08.10 i poslijepodne u 14.30 sati poslušajte detaljnu prognozu vremena za Zadar i Zadarsku županiju. Kakvo nas vrijeme očekuje prognozira popularni zadarski meteorolog Duško Kraljev.

Poslušajte u Slušaonici