Hrvatski radio

Radio Zadar

Nogometne zvijezde za ginekologiju

28.12.2015.

10:30

Autor: HRT Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Odjel za ginekologiju i porodništvo Opće bolnice Zadar organizira humanitarni malonogometni turnir na kojem će sudjelovati ekipe lijecnika, novinara, te igrači generacije NK Zadar '87. Novac od ulaznica namijen je kupnji office histeroskopa.

Sudjelovanje su najavile i nogometne zvijezde Zadarske županije, među ostalima Luka Modrić, Danijel Subašić, Marjan Buljat, Marin Tomasov, Antonio Mršić, Dragan Blatnjak, Krševan Santini, Ivan Santini i mnogi drugi. 

Cilj humanitarnoga turnira je prikupiti novac za kupnju office histeroskopa, uređaja koji se već vise od 10 godina rutinski koristi u drugim zemljama EU, a u Hrvatskoj samo u privatnim klinikama. Uređaj je namijenjen vizualizaciji unutrašnjosti maternice prilikom čega se evaluira i liječi mnogobrojna patologija (polipi,miomi,rezidua placente, intrauterini ulošci, rekurirajući pobačaji, neplodnost, nepravilno i obilno krvarenje i slično) bez upotrebe anestezije.

U razvijenim zemljama office histeroskopija postala je nezaobilazna procedura u dijagnozi i liječenju patologije unutrašnjosti maternice i cervikalnog kanala. U usporedbi sa standardnim metodama koje uključuju dilataciju i kiretažu maternice i predstavljaju agresivan postupak s obzirom da se radi o organima za reprodukciju, office histeroskopija je neusporedivo naprednija jer zaobilazi metode dilatacije cervikalnog ušća i omogućuje ciljano odstranjivanje prikazane patologije bez potrebe za bilo kakvom vrstom anestezije ili analgezije.

Ulaznice za humanitarni nogometni turnir prodaju se po simboličnim cijenama. Turnir će se igrati u ponedjeljak, 28. prosinca od 19 do 21 sat u dvorani Mocire

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.