Hrvatski radio

Radio Zadar

Nose li Švicarci sreću?

02.03.2015.

13:19

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon godinu i pol agonije, tridesetak radnika Sas vectora uskoro bi se moglo vratiti na posao. Tijekom predstečajne nagodbe zanimanje za posrnuloga proizvođača brodica pokazala je švicarska tvrtka Mak-projekt. O tome su na skupu potpore potencijalnom ulagaču izvijestili sami radnici. S optimizmom očekuju konačnu odluku nagodbenoga vijeća FINA-e.

Predstečajna nagodba SAS Vectora prema svemu sudeći ne bi trebala završiti likvidacijom tvrtke i gašenjem proizvodnje. U godinu i pol koliko neizvjesnost traje zanimanje za proizvođača plastičnih brodica pokazalo je više potencijalnih ulagača. Najozbiljniji je švicarski investitor Mac Projekt. Radnici, koji su kroz to vrijeme ostali zakinuti za plaće ili otišli u prijevremenu mirovinu od Švicaraca očekuju mnogo:

- Da se dogovorimo, da sidnemo za stol, potpišemo novi kolektivni ugovor, i naravno, da se ljudi vrate raditi. Nadamo se boljem!

-Da nas nije bilo u ovo godinu, godinu i po dana, do današnjeg dana se ništa nebi riješilo, a ja se nadam da će se, sa svim ovim što smo čuli, da će se riješiti.

Na potezu je ministarstvo financija i nagodbeno vijeće FINA-e. Stoga ni ne čudi niz zahvala ministru Borisu Lalovcu, a na što su se Švicarci obvezali u svojoj ponudi podsjeća pravni zastupnik SSSH Vedran Uranija:

Po slovu zakona o predstečajnoj nagodbi, mora preuzeti, i prema zadnjim informacijama, oni to i žele i hoće, moraju preuzeti 30-tak radnika, moraju isplatiti milijun kuna radnicima.

Ročište na kojemu će se odlučivati o švicarskoj ponudi trebalo bi biti uskoro. Prođe li sve kako priželjkuju radnici, nadaju se da će uskoro zasukati rukave, jer posla na svjetskom tržištu za SAS Vector, kažu, ima.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.