Hrvatski radio

Radio Zadar

"Nosiva tradicija" - paška čipka kao inspiracija

22.06.2019.

10:48

Autor: HRT Radio Zadar / TZ Grada Paga

foto: TZ Grada Paga

foto: TZ Grada Paga

Foto: - / -

U sklopu 10. međunarodnog festivala čipke sinoć je u gradu Pagu održana modna revija pod nazivom „Nosiva tradicija“ - izvijestili su iz TZ Grada Paga.

Autorica modne revije Rosana Fabijanić inspiraciju za reviju pronašla je u škrinjama, komoima i paškim ormarunima u kojima je pravo skriveno modno blago – odjevni predmeti paških nana i pranana koje su ih brižno čuvale, spremale i ostavile u dotu svojim nasljednicama.  Autorica se odavno bavila mišlju na koji način prezentirati paškinjama njihovu vlastitu dotu kao nešto čemu nije mjesto samo u zatvorenim ormarima i škrinjama a u međuvremenu je na ulicama grada Paga viđala tek rijetke prizore mladih žena koja ležerno nosie dio paške nošnje , pašku košuju i sl.

       „Sve su jači trendovi nošenja odjeće ukrašene tradicionalnim detaljima i šteta je ne iskoristiti taj trenutak kako bi jednostavno i bez traženja posebnog razloga i posebne prigode napokon otvorili svoje ormare, izvadili nošnju i izabrali potpuno nosive njene dijelove. Sve se to može idealno posložiti s trapericama, suknjama, haljinama, hlačama, uz patike, japanke, salonke i svim ostalim detaljima uz malo truda i mašte „ istaknula je Rosana Fabijanić, autorica Nosive tradicije.

Na reviji je prikazan samo dijelić ideja kojima smo vam željeli približiti odjeću predaka koja se čuva skrivena čak i od vlastitih očiju a autorica se nada da će projekt potaknuti i ostale da slobodno odjenu tradiciju i nose je kao modni dodatak.

       Pozivamao da na ovaj način nošenjem nosive tradicije učinimo ulice našeg grada prepoznatljivima, toplijima i ispunjenijima osjećajima i uspomenama na one koji su u tu odjeću utkali svoj ponos i ljubav, očekujući od svoje djece da ih s istom ljubavlju nose. Zato izvadite svoju dotu iz ormara i pokažite da se imate čime pohvaliti i razlikovati od drugih. Paške ulice kao modna pista, zašto ne? – poručili su organizatori revije.

Modeli revije:
Ivanka Grašo - hlače s košujom s paškom čipkom, šjalet i nakit. Haljina sa muškim kaparanom i peružinima
Martina Pernar - haljine ukrašene paškom čipkom, kreacija Đorđo i Mirjana Tkalčec
Jelena Pernar - suknja od narodne nošnje i facol, kratke crne hlačice i bijela spavačica s tegom od čipke
Vedrana Maržić - suknja od male nošnje i kapica od muške nošnjei marama od muške nošnje i tri perla roćini, košuja s paškom čipkom i marama od nošnje i tri perla roćini
Antonija Pogorilić - bela podskunja od nošnje i pokrivaca, naušnice paška čipka, beli komeš i zlatni roćini od nošnje
Karla Galić - oko vrata peružini, i jaketin, krožat i kaparan, peružini.
Nina Pogorelić - paška košuja i frizura
Vlatka Vučić Marasović - kosuja sa čipkom stara preko 70 godina, ako ne i 100 godina, sa stiliziranim fuštanom, bela kotula u kombinaciji sa modernom majicom,
Karmen Kurilić - komeš i peružini
Olga Paro - fuštan kombiniran sa čipkastom majicom nakit, kotula i majica, peružini oko vrata
Ivana Bakarić - traperice, beli komeš sa merlićima i nakit tri perla roćini, kombinezon na pruge, muški kaparan i nakit tri perla ročini na peružini i peružini oko vrata

Djeca
Antonija Škunca - bela košuja s merletima i tajice
Dalma - košuja s micanim
Ena - jaketin od narodne nošnje
Tonka Paro Vidolin- budande sa sandalama i ljetna majica, kotula od nošnje i kožna jaketa
Petra Vučić Marasović - bela kotula u kombinaciji sa modernom majicom
Lara Kurilić –
Laura Paro - kotula i šareni topić, naušnice i ogrlica pleteni na kukicu - merlići
Mia Fabijanić - svleni jaketin sa jeans hlačicama i pamučnom majicom, naušnice i ogrlica pleteni na kukicu – merlići

Autorica modne revije: Rosana Fabijanić
Nakit by M'art'Aadrške
Šminka: Luca Barešić
Organizator: Turistička zajednica Grada Paga

U jutarnjem dijelu programa 10. Međunarodnog festivala čipke održana je radionica Paške čipke u Kneževom dvoru dok je u večernjem zabavnom dijelu programa nastupila klapa Ragusa iz Dubrovnika.

Danas, zadnji dan Festivala na programu je:
Subota, 22.6.2019.
10.30 Koncert Gradske glazbe Pag
11.00 Radionica Idrijske čipke, Atrij Kneževog dvora
19.30 Nastup KUD-a Družina
20.00 Podjela zahvalnica i zatvaranje festivala
21.00 Koncert klape Kampanel

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.