Hrvatski radio

Radio Zadar

Nova akcija zadarske Lige protiv raka

16.07.2013.

12:39

Autor: bk

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadarska Liga protiv raka te braniteljske udruge pokrenule su akciju prikupljanja sredstava za nabavu lijeka za liječenje Miroslava Alića, branitelja koji boluje od metastatskog melanoma.

Od opake bolesti Miroslav Alić počeo se liječiti prije 3 godine, a novi lijek preporučili su mu u zagrebačkom Kliničkom bolničkom centru. Zasad se pokazao uspješnim te se bolest povlači kazao je Alić. Terapija novim lijekom trebala bi potrajati još 3 mjeseca, ako se potreban novac prikupi. Zahvaljujući braniteljskim udrugama, Ministarstvu branitelja, Gradu Zadru, Zadarskoj županiji , zadarskoj bolnici te distributeru lijeka,  dosad su nabavljene 3 doze, a potrebne su još 3. Inicijator akcije doktor Neven Birkić objašnjava kako se radi o lijeku Zelborafu koji košta oko 60 000 kuna po dozi, a za liječenje je potrebno 6 doza. To je,dodaje, lijek novije generacije koji nije na listi HZZO-a. 

Miroslav Alić zahvalio se svim nazočnima, svojim prijateljima i suborcima koji mu pomažu prebroditi sve teškoće. 

Kako bi osigurala preostala potrebna sredstva zadarska Liga protiv raka organizirat će različite akcije.  Predsjednik zadarske Lige protiv raka doktor Josip Bubičić upozorio je pak na drastično povećanje oboljelih od melanoma  u Hrvatskoj:

Pojavnost i smrtnost od 68-me do 1995-te povećala se za 309 odnosno 310 posto, dakle bilježimo nevjerojatni porast melanoma i budućnost će zapravo biti melanom sve više, i katarakta uslijed ultravioletnog zračenja.

 

U Hrvatskoj, područje Zadra i Dubrovnika, na žalost su najčešći po broju melanoma, istaknuo je još doktor Bubičić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.