Hrvatski radio

Radio Zadar

Nova atrakcija u srcu Velebita - kućice na drvetu

19.05.2019.

11:49

Autor: M. Kurevija/HRT

Nova atrakcija u srcu Velebita - kućice na drvetu

Nova atrakcija u srcu Velebita - kućice na drvetu

Foto: - / -

Lovinac sve više postaje turističko mjesto. Zimi nadaleko poznat po sanjkalištu Cvituši i ljeti ima što ponuditi, a to sve više prepoznaju i strani gosti. Nova atrakcija su kućice na drvetu koje nude odmor daleko od gradske vreve u samom srcu Velebita.

Kada je 2015. otvorila hostel u Svetom Roku, pitala se je li to pametan potez. Danas turisti sve više otkrivaju Liku.

- Prekrasna priroda, bilje koje ljudi mogu skupljati, Tulove grede, niz znamenitosti, od majstorske ceste, vrila mudrosti, rekla je Ivana Holjevac, vlasnica hostela.

A onda u samom srcu Velebita iznenađenje - kućice na drvetu koje posjetitelje ostavljaju bez riječi.

- Ma joj, koja divota, mir, tišina. Zvuk tih ptičica u jutro kada se probudite pa toga nema nigdje, oduševljena je Srna Janko Mihković iz Zagreba.

Zatekli smo šaroliku ekipu koja se odlučila odmoriti od svakodnevice i malo planinariti. Za sve je, kažu, kriv internet.

- Pa prekrasno je sada ovako u proljeće kada je sve prolistalo i kućice su neobične jer su u krošnji drveća, rekao je Ivica Panđa iz Svete Nedjelje.

- Definitivno predobro, predobro usred šume u sred netaknute prirode. Predobro. Daleko od svega, od gužve, super, ushićena je Mirela Pešut iz Munchena.

Pogled - jedinstven. A lijepa sjećanja budi i neizostavni kamin.

- Super, fenomenalno, vraća me u djetinjstvo. Već dugo nisam imao priliku ponovo ložiti vatru u kaminu. To je za mene uvijek super osjećaj moram priznat, rekao je Boris Pešut iz Munchena.

Od ideje do realizacije dug je put popločen kreditima. Vlasnica priznaje da ju je bilo strah, no sada vjeruje u uspjeh ovog jedinstvenog projekta. Posebice zbog lokacije koju i sami turisti prepoznaju.

- 5 minuta od auto puta, 20 od mora, manje od sat vremena od Plitvica, Paklenice, Znači u nekih sat vremena imate 5 nacionalnih parkova, istaknuo je Zoran Popović, vlasnik kućica.

Lika nudi mnogo prilika, posebice u turizmu, a ovo je samo jedan primjer kako jedinstvenom idejom biti u suživotu s ličkim bogatstvom - prirodom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.