Hrvatski radio

Radio Zadar

Nova donacija zadarskoj Općoj bolnici

29.12.2016.

13:57

Autor: S. Dražić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Odjel patologije dobio je dva nova MIKROTOM- a, uređaja pomoću kojeg se dobivaju tanki presjeci tkiva. Vrijedni su 140 tisuća kuna. Jedan je donacija zadarske Lige protiv raka, a drugi je aparat kupila bolnica.

Izdvojili smo ona sredstva  koja su građani dali tako da još jednom zahvaljujem svima koji se uključuju u rad Lige, u njene akcije,koji doniraju novac i na taj način omogućujemo nabavku potrebne opreme za našu bolnicu, istaknuo je predsjednik zadarske Lige protiv raka dr Branko Dukić.

  Mikrotom je osnovno sredstvo rada na zadarskoj patologiji. Tkivo koje je operirano i poslano na patologiju bude uklopljeno u parafinske blokove i onda se reže na mikronske rezove. Ti se rezovi zatim stavljaju na predmetna stakla, prave se naši preparati na temelju čega postavljamo dijagnozu. Tako je ulogu ovog aparata predstavila voditeljica Patologije dr Nataša Lisica Šikić.

   Do sada smo radili na dva stara aparata. Kako je sve više novootkrivenih karcinoma, a molekularna dijagnostika sve naprednija sve se više reže. Godišnje imamo  oko 80 000 rezova i aparati su stalno u funkciji.

Zamjenik ravnatelja zadarske Opće bolnice dr Edi Karuc najavio je kako će s obzirom na zastarjelu opremu bolnica i u idućoj nabaviti što više novih uređaja.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.