Hrvatski radio

Radio Zadar

Nova (G)radionica Društva arhitekata: traži se novo lice autobusnih stanica

23.10.2020.

11:47

Autor: Filip Matijević

Photo: Dino Stanin/Vecernji list

Photo: Dino Stanin/Vecernji list

Foto: - / -

Društvo arhitekata Zadar nastavlja s rješavanjem crnih točaka u zadarskom urbanizmu. Nakon ideja za oživljavanje bivše vojarne Stjepana Radića, Biloga briga i Vruljice, sada oživljavaju zapuštene gradske prostore. Nikad više sudionika pokušava osmisliti što bolju ulogu autobusnim stanicama u gradu.

Biti upečatljiv i jedinstven životni prostor jest nešto čemu teži svaki grad pa tako i Zadar. Koliko smo uspješni u tome stvar je osobne prosudbe, ali potencijala za napredak na tom planu svakako ima na svakom koraku. Na tom tragu Društvo arhitekata Zadar ovogodišnjom Gradionicom želi udahnuti nov život gradskim autobusnim stanicama. Ponukani jednostavnim pitanjem: zašto bismo imali iste stanice kao mnogi drugi gradovi? Predsjednik Društva arhitekata Zadar Petar Kozina za Radio Zadar kaže:

Tema je zeleni grad, bavimo se vizijom grada u budućnosti kroz javni prijevoz koji je sam po sebi „zelen”. Mi uzimamo od javnog prijevoza ono što nas najviše zanima; možemo na prste jedne ruke nabrojiti gdje se nalaze kućice na autobusnim stanicama, a i tamo gdje ih imamo jest pitanje koliko zadovoljavaju svoju osnovnu funkciju.

Kako ovu mikrolokaciju oblikovati prema potrebama stanovnika, kako od autobusne stanice napraviti gradski info punkt, a učiniti je istovremeno zelenom oazom? O svim tim pitanjima promišlja i traži rješenja 27 sudionika petodnevne Gradionice, naglašava Kozina. Radovi se predaju danas, ocijenit će ih žiri ali važan će biti i glas javnosti. Svi ćemo moći dati glas najboljem rješenju od 25. do 28. listopada putem poveznice na službenoj internet stranici gradionice. Vrhunac slijedi 6. studenog:

Izložba i predstavljanje radova održat će se 6. studenog u podne na Poljani Šime Budinića, tada će biti i proglašen pobjednik.

Dosadašnje radionice Društva arhitekata, kojima su iznašli rješenja za uređenje Bilog briga, bivše vojarne Stjepana Radića i Vruljice, dokaz su da u Zadru postoje kreativne snage koje gradu mogu udahnuti novi, još zeleniji i funkcionalniji život.

GRADIONICA ZADAR

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.