Hrvatski radio

Radio Zadar

Nova ideja za oživljavanje otoka

25.07.2013.

14:19

Autor: Žana Morović Rudić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Evo jednoga prijedloga kako turistički iskoristiti napuštene zgrade na otocima. Otočni sabor predložio je osnivanje Agenciju zaduženu za obnovu starih škola, vojnih objekata ili čak privatnih napuštenih kuća. Zgrade bi bile dane u koncesiju Agenciji na određeno vrijeme.

Otočani javljaju kako je turistički promet na otocima ove sezone manji nego lani. Osim na skup brodski promet, žale se i na lošu suradnju ministarstava vezano za rješavanje problema otočana, a kako ne bi mediji prenosili samo otočne tužbalice, evo jednoga prijedloga kako turistički iskoristiti napuštene zgrade na otocima.
Otočni sabor predložio je osnivanje Agenciju zaduženu za obnovu starih škola, vojnih objekata ili čak privatnih napuštenih kuća.

Agencija čije je osnivanje Otočni sabor predložio ministarstvu turizma koordinirala bi obnovu i upravljanje trenutačno napuštenih i uglavnom devastiranih zgrada. Uglavnom su to stare škole, vojni objekti, ali i starine u privatnom vlasništvu.

Vlasnik obnovljenog objekta daje zgradu u koncesiju Agenciji na određeno vrijeme, s time da ima dogovoreni dio prihoda, a nakon isteka koncesije objekt mu se vraća u vlasništvo

Za realizaciju ovoga projekta, preduvjet je bolja povezanost između ministarastva, naglašava Denis Barić predsjednik Otočnog sabora, a upravo zbog trenutačne loše međuresorne koordinacije, ove sezone, sa svih otoka žale se kako iznajmljivači imaju puno odjava gostiju.

"Kad ljudi vide koje su cijene prijevoza i usporede s onima kojesu očekivali, jer su se informirali na turističkim sajmovima odustaju od otočnih destinacija. Očito da ministarstvo prometa nije na vrijeme upozorilo ministarstvo turizma o poskupljenju, pa turoperatori ispadaju lažljivci"

kaže Barić

Upravo bi jedan od zadataka Agencije spomenute na početku priloga bilo osposobljavanje stručnih timova specijaliziranih za vođenje otočnog turizma, ali i poticanje otočana za što samostalniju gospodarsku djelatnost, jer bez osnaženog lokalnoga stanovništva nema ni otočne turističke dogradnje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.