Hrvatski radio

Radio Zadar

07:38 / 19.06.2020.

Autor: Anita Perica

Nova inventura hrvatskog agrara

Ilustracija - foto: A. Held/DPA/PIXSELL

Ilustracija - foto: A. Held/DPA/PIXSELL

Foto: - / -

Započela je nova inventura hrvatskog agrara - popis poljoprivrede 2020. Ovo opsežno statističko istraživanje provodi se u skladu s Uredbom Europske unije o integriranoj statistici na razini poljoprivrednog gospodarstva.

Cilj je prikupiti podatke o hrvatskoj poljoprivredi i utvrditi značaj te djelatnosti za našu ekonomiju. Uz to, precizno utvrđivanje stanja trebalo bi olakšati iznalaženje rješenja za probleme hrvatskog agrara. 

Popis poljoprivrede već se provodi za poslovne subjekte i taj će dio popisivanja trajati do kraja ovoga mjeseca, a od 14. rujna do 14. listopada provodit će se popis za OPG-ove. Na području Zadarske županije bit će angažirano 87 popisivača - doznajemo od županijskoga pročelnika za poljoprivredu Danijela Segarića:

       U Hrvatskoj će biti 1697 popisivača. Na našem području odnosno području Zadarske županije će biti osam popisnih centara. Oni su smješteni u Benkovcu, Biogradu, Gračacu, Kolanu, Salima, Poličniku, Zemuniku Donjem i naravno Zadru.

Popis ne obuhvaća baš sva poljoprivredna gospodarstva:

       Ovim istraživanjem obuhvaćena su sva poljoprivredna gospodarstva koja imaju više od 0,4 hektara korištene poljoprivredne površine i više od 0,5 stočnih jedinica.

Podaci o poljoprivrednom zemljištu, stočnom fondu, radnoj snazi u poljoprivredi, prodaji poljoprivrednih proizvoda ukratko stanju u svim poljoprivrednim sektorima trebali bi bit kvalitetna baza za planiranje, nadzor i poticanje pojedinih poljoprivrednih projekata na zadarskom području:

       U svakom slučaju mi ćemo te podatke koristiti u izradi naših novih planova razvoja. Strategija razvoja Zadarske županije produžit će se do 2021. godine, nakon toga idemo s novom strategijom i te podatke ćemo ukomponirati prilikom izrade nove strategije razvoja, vjerujem da ćemo raditi i sektorsku strategiju…Dakle, to su dokumenti na osnovu kojih se i kasnije povlače sredstva EU-a, dakle, moramo imati te osnovne, bazne strateške dokumente da bismo mogli dokazati pravac i isplativost pojedinih projekata.

Prve rezultate popisa mogli bismo doznati potkraj godine.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.