Hrvatski radio

Radio Zadar

Nova istraživanja suprotna stereotipima

14.10.2019.

14:13

Autor: ms

Nova istraživanja suprotna stereotipima

Nova istraživanja suprotna stereotipima

Foto: - / -

Na zadarskom Sveučilištu održano je predstavljanje studije o tzv hajdučkoj suradnji i volonterstvu kao obliku društvenog angažmana kako bi se istražilo je li društvu potrebniji veći udio građana u demokratskim procesima. Projekt je financiran EU sredstvima a prethodi dokumentarnom filmu.

 

"Naš Hajduk" udruga je koja pokušava izići izvan okvira aktivnosti prema klubu i utjecati na društvena zbivanja. Konkretno, htjeli bi preslikati model unutar udruge na društvene procese.Osnovani su 2011 te s ciljem da unutar upravljanja klubom uspostave više građanske inicijative. Sa zadarskim Sveučilištem surađuju godinu i pol na ovom projektu i rezultati su uz ostalo kaže sociolog Krešimir Krolo pokazali sljedeće:

" Da je malo aktivniji navijač Hajduka obrazovan građanin koji je za demokratske procese, protiv populizma, nesklon autokraciji i nasilnom odlučivanju te društveno angažiran. To je suprotno stereotipu slike navijača s ulice."

Voditelj projekta Darko Čop i suradnici, iz udruge Naš Hajduk ponudili su uzorku od 2034 ispitanika e - mail sa pitanjima iz raznih društvenih sfera a zanimljivo kako su ispitanici reagirali:

" Najviše je zanimanja bilo za javne površine.To bi značilo da bi građani najviša sudjelovali u pitanjima uređenja i regulacije istih."

Krolo i Čop nisu htjeli otkrivati sve karte jer se one nalaze u dokumentarcu koji će biti prikazan 25. listopada a tiče se udruge Naš Hajduk i pitanja koja zadiru izvan interesa kluba. Izravna demokracija kao oblik društvenog aktivizma može dovesti do pozitivnih promjena a ovaj model ispitivanja postat će model znanstvenog pristupa, naglasio je profesor s odjela sociologije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.