Hrvatski radio

Radio Zadar

Nova kazališna sezona HNK Zadar započinje 17. listopada

02.10.2019.

13:18

Autor: Anita Perica

foto: A. Perica / HRT centar Zadar

foto: A. Perica / HRT centar Zadar

Foto: - / -

Nova kazališna sezona HNK Zadar započinje 17. listopada predstavom Satiričkog kazališta Kerempuh „Ja od jutra nisam stao" autorice Une Vizek i u režiji Nane Šojlev. Igraju Jerko Marčić, Hrvoje Kečkeš, Marko Makovičić, Ozren Opačić, Linda Begonja i Ornela Vištica.

Zadarska publika imat će priliku pogledati 12 odličnih naslova, novije predstave koje su nedavno imale premijeru u Hrvatskoj, a očekuju nas i dvije zadarske premijere: Tri verzije života Yasmine Reze u prosincu ove godine i predstava Hanibal podzemni Hriste Bojčeva u režiji Matijaža Latina u proljeće sljedeće godine. 

Nakon rada na zadarskom kazališnom ljetu redateljica Nina Kleflin priželjkivala je kaže povratak u Zadar i raduje se suradnji sa zadarskim HNK. Izbor je pao na tekst jedne od vrlo slavnih književnica današnjice, francuske autorice Yasmine Reza, i jedan od njezinih novijih komada – Tri verzije života:

       Zapravo Yasmina reze se poigrava s time da nam jako male nijanse u životu mogu uvelike izmijeniti život pa tako ćemo i ovdje u predstavi vidjeti tri verzije života, tri načina na koje jedna situacija može se promijeniti. Zanimljiv, zabavan, britak humor i jedan čudan spoj promišljenog intelektualističkog komada i komedije.

Druga premijera, komad suvremenog bugarskog autora Hriste Bojčeva, očekuje nas na proljeće sljedeće godine – najavio je ravnatelj zadarskog HNK Renato Švorinić:

       Komad se zove Hanibal podzemni, jedna satira vrlo britka, o suvremenom kapitalizmu, o novcu kao vladaru svijeta, režirat će Matjaž Latin, podjela će biti zanimljiva sa zanimljivim gostima…

Nakon dugo vremena imamo dva Krležina naslova – Kraljevo i Ledu – dodao je ravnatelj Švorinić podsjetivši:

       Uvijek je sezona na tragu onoga da moramo spojiti ono što HNK mora promicati estetiku i poetiku klasičnog teatra, da držimo do hrvatskog teksta, a isto tako da ne zapostavljamo suvremene autore.

Dramska producentica Jadranka Svaguša uz ostalo je istaknula kako su ove godine izabrani vrlo svježi naslovi koji graniče i s komičnim i s dramskim i s trenutkom u kojem živimo.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.