Hrvatski radio

Radio Zadar

Nova pomoć poljoprivrednicima pogođenim korona-krizom

29.10.2020.

12:33

Autor: Anita Perica

Ilustracija - foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Ilustracija - foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Foto: - / -

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je dva natječaja za potpore poljoprivrednicima te mikro, malim i srednjim poduzećima koja se bave preradom, plasiranjem na tržište i razvojem poljoprivrednih proizvoda. Na raspolaganju je ukupno 360 milijuna kuna.

Radi ublažavanja posljedica pandemije COVID-19 te rješavanja problema s likvidnošću s kojim se suočavaju poljoprivrednici te mikro, mala i srednja poduzeća koja se bave preradom, plasiranjem na tržište i razvojem poljoprivrednih proizvoda, objavljena su dva natječaja za provedbu mjere 21 „Izvanredna privremena potpora poljoprivrednicima i MSP-ovima koji su posebno pogođeni krizom uzrokovanom bolešću COVID-19“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. - objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Zainteresiranih ima i na području čitave Zadarske županije – kazao nam je Ivan Čupić, stručnjak za ruralni razvoj, kojemu se poljoprivrednici već javljaju za pomoć. Osnovni je uvjet, kaže, smanjenje priljeva po žiro računima od minimalno 15% za prvih devet mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani:

       To u prijevodu znači ako je OPG u registru poreznih obveznika i ako je imao priljev po računu ove godine umanjen za 15 posto ima se pravo kandidirati za potporu od otprilike 5 tisuća eura dok mali i srednji poduzetnici koji se bave preradom, plasiranjem na tržište i razvojem poljoprivrednih proizvoda oni imaju pravo do 50 tisuća eura dobiti potporu.

Maslinovo ulje, vino, med, voće povrće…drugim riječima prihvatljiva su sva ona područja poljoprivredne proizvodnje koja su na zadarskom području većinom i zastupljena:

       Danas kreću prijave za male i srednje poduzetnike a sutra ujutro, odnosno noćas u ponoć, kreću prijave za poljoprivrednike.

Prijave će biti otvorene do 5. ovoga mjeseca za poduzeća odnosno 6. ovoga mjeseca za poljoprivrednike – dodaje Čupić. Svim prihvatljivim korisnicima savjetuje da se prijave kako za ove tako i za sve druge mjere pomoći:

       Koliko god je to moguće…Svaka pomoć je dobrodošla – zaključuje Čupić.

Pojedinosti vezane uz natječaj za pomoć poljoprivrednicima u korona-krizi mogu se pronaći i na mrežnim stranicama Ministarstva poljoprivrede.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.