Hrvatski radio

Radio Zadar

Nova pravila: Zone zabrane dogovorene s ribarima

26.11.2020.

10:00

Autor: Suzana Jakšić Mandić

foto: SJM / RZD

foto: SJM / RZD

Foto: - / -

Na snagu je stupio Pravilnik koji regulira ribolov u parkovima prirode i zaštićenim područjima kao što je uvala Telašćica, Velebitski kanal i Novigradsko more. Ekolozi ovaj dokument nazivaju pobjedom jer je uveo niz mjera koje smanjuju ribolovni napor u cilju zaštite jadranske flore i faune.

13. studenog 2020 g. na snagu je stupio novi Pravilnik Ministarstva poljoprivrede o obavljanju ribolova u zaštićenim područjima, posebnim staništima i područjima s posebnom regulacijom ribolova.  Na primjeru Parka prirode Telašćica novine pojašnjava stručna voditeljica Milena Ramov: Prije su ribolovne  aktivnosti unutar Parka bile regulirane prema Zakonu o morskom ribarstvu, sada su ribolovne aktivnosti postrožene i određene su zone unutar kojih se može koristiti određena količina i vrsta pojedinih alata, definirane su zone u kojima je svaki oblik ribolova zabranjen (no-take no-entry zone), a ostatak područja morskog dijela Telašćice podijeljen je u dvije zone -  zonu u kojoj su dozvoljene veće količine i vrste alata i zonu u kojoj su one smanjene. Ukratko, Pravilinik je mogućio da vrijede stroža pravila što se tiče korištenje ribarskih alata nego što je to bilo do sada - komentira za Radio Zadar Ramov.

U unutarnjem dijelu Parka u dvije zone su u potpunosti zabranjene za ribolov, a u unutarnjem dijelu su smanjene količine mreža  - navodi Ramov te ističe kako je Pravilnik izrađen u suradnji s predstavnici Uprave za ribarstvo i lokalnim ribarima, održali smo brojne radionice, zaista smo svi skupa donijeli pravila, pa se nadam da ćemo ih se i zajedno pridržavati.

Ministarstvo poljoprivrede ovim je dokumentom  pokušalo pomiriti potrebe ribara, znanstvenika i ekologa napominje pomoćnik ministrice poljoprivrede Ante Mišura: Išlo se u dogovoru da ribolov što manje utječe na floru i faunu tako da se našlo kompromisno rješenje da se zadovolji i tradiciju i znanost pa su u pojedinim područjima izbačeni potezni alati, male plivarice, u nekim uvedena i područja gdje je potpuno zabranjen svaki oblik ribolova. Mislim da su ovo dobre mjere koje će osigurati održivost i zaštitu, mogu se uvesti i dodatne mjere, ali uz suglasnost ministrice poljoprivrede - kazao nam je Mišura. 

„Ovo je velika pobjeda jer smo prvi put u Hrvatskoj donijeli zone bez ribolova u suradnji s ribarima koji su na mjere pristali, a neke od njih su i sami predložili, kako bi se očuvao resurs od kojeg žive. Pravilnik je donesen na pravi način, kroz suradnju državnih institucija, lokalnih ribara i njihovih udruga te udruga koje se bave zaštitom Jadrana. Ovo je zbilja presedan i nadam se samo prvi takav slučaj, posebice kad se pokažu učinci ovakvih mjera na obnovu ribljeg fonda“, navodi Mosor Prvan iz WWF Adrije u priopćenju nakon objave Pravilnika. 

Nadajmo se samo da će i nadzor primjene novih pravila odnosno njihovog kršenja biti tako precizan i razrađen kao što su i same odredbe Pravilnika.

 

M. Ramov i A. Mišura o Pravilniku

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.