Hrvatski radio

Radio Zadar

Nova prilika za poduzetnike

09.11.2015.

13:44

Autor: Anita Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nova prilika za poboljšanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća i to onih koja se nalaze u područjima s razvojnim posebnostima odnosno prema indeksu razvijenosti spadaju u 1., 2. ili 3. skupinu jedinica lokalne samouprave.

Do 15. siječnja iduće godine otvoren je natječaj Europske unije na koji mogu prijaviti projekte za poboljšanje konkurentnosti kroz informacijske i komunikacijske tehnologije.

Kroz ovaj natječaj cilj je poduzetnike potaknuti na ulaganja u nova ili pak poboljšanje postojećih informatičkih rješenja, a sve kako bi njihovo poslovanje bilo jednostavnije, učinkovitije i brže. Uz povećanje prihoda od prodaje računa se na očuvanje njihovih radnih mjesta odnosno otvaranje i nekih novih. Ukupno je osigurano 22 milijuna i 800 tisuća kuna - kazala je na predstavljanju natječaja u Zadru, Vesna Torbarina viša stručna savjetnica u Hrvatskoj gospodarskoj komori u sektoru za međunarodne poslove:

Što znači da će po pojedinom projektu biti minimalno izdvojeno 100 tisuća kuna ili milijun i pol kuna koliko je najveći iznos potpore. Ono što bih još naglasila, u ovom projektu je vrlo važno reći da je on specifičan po tome što je iznos potpore koja se dobiva znači bespovratnih sredstava 90 posto što nije bio slučaj u ovim prijašnjim natječajima. Ovdje 90 posto daje država, a 10 posto ulaže sam poduzetnik.

Mogu se prijaviti mikro, mala i srednja poduzeća kojima je mjesto ulaganja na području najnerazvijenijih županija, gradova i općina te na brdsko-planinskim područjima ili otocima, a prijave se zaprimaju do 15. siječnja 2016. godine. Za ilustraciju:

Može napraviti svoj Web Shop, preko interneta znači otvoriti svoj dućan i na taj način iskoristiti ova sredstva - navela je samo kao primjer Vesna Torbarina.

Natječaj za poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti malih i srednjih poduzeća u područjima s razvojnim posebnostima kroz informacijske i komunikacijske tehnologije, jedan je u nizu natječaja iz EU fondova koje je objavilo Ministarstvo poduzetništva i obrta. Na njihovim internetskim stranicama ujedno možete pronaći detaljne informacije o natječaju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.