Hrvatski radio

Radio Zadar

Nova ravnateljica koncertnog ureda Melita Ivković

01.02.2019.

11:54

Autor: Maja Savić

Nova ravnateljica koncertnog ureda Melita Ivković

Nova ravnateljica koncertnog ureda Melita Ivković

Foto: - / -

Melita Ivković inače članica zagrebačkog gitarskog kvarteta, kaže kako Koncertni ured vodi posebnu brigu o mladima koji se vraćaju u Zadar nakon školovanja na Glazbenim akademijama.Tako i o glavnim akterima na skorašnjom koncertu" Zanosni klarinet", Zadranima Anti Buturiću i Ivanu Štoriću.

Na današnji dan slavi 43 ći rođendan a na mjestu ravnateljice Koncertnog ureda tek je nešto više od mjesec dana. Unatoč novim obvezama koje je preuzela nakon odlaska Dine Bušić sa tog mjesta, kaže da nije odustala od svirke u duetu Dina i Mel te u zagrebačkom gitarskom kvartetu. Predstavljamo je ususret zadarskom koncertu "Zanosni klarinet" na kojem nastupaju mlađi naraštaj glazbenika Ante Buturić na klarinetu te Ivan Štorić na klaviru.


Kako je klarinetu kao ne baš razvikanim instrumentom u konkurenciji sa tako popularnom gitarom i klavirom?

" Baš je i Ante Buturić u intervjuu posvjedočio da je htio učiti gitaru ali ga nisu primili. U međuvremenu je "otkrio " klarinet i zaljubio se u taj instrument. Klarinet nije toliko popularan kao gitara koja postoji u svim žanrovima i na svakom kutku planete ali riječ je o plemenitom instrumentu a upravo je i cilj naših napora  približiti sve instrumente djeci. Primjerice, nakon koncerta "Petar i vuk2 prije nekoliko dana jedno je dijete poželjelo upisati violinu. To je upravo ono što želimo."

Melita Ivković želi ostati svirački aktivna i nakon što je preuzela funkciju ravnateljice Koncertnog ureda. Kako je pak gitara došla do nje?

" Nisam iz glazbeničke obitelji i prvo mi je pala gitara u fokus a potom sam imala sreću da sam nakon 9 te godine života od početka sviranja, (što je relativno kasno) upisala glazbenu školu. Sljedeći korak bila je Akademija. Zanimljivo da sam u Zagrebu završila gitaru a Dina Bušić muzikologiju i godinama smo živjeli u istom gradu a nismo se poznavale. To je "prokletstvo" velikog grada u kojem se ljudi druže po fahovima, muzikolozi sa muzikolozima a gitaristi sa gitaristima. Trebalo se vratiti u Zadar da se pronađemo u sličnim interesima a to je brazilska glazba, bossa nova i samba.

Dodaje kako je nakon završene Akademije još neko vrijeme ostala u glavnom gradu.

"Prije dolaska u Zadar radila sam u Glazbenom učilištu Elly Bašić u Zagrebu, jednom od najboljih škola u zemlji koja je iznjedrila gitaristu Roberta Belinića zaposlenim u New Yorku te našu poznatu violončelisticu Moniku Leskovar".

 

Zagrebački gitarski kvartet se zahuktava za proljeće i ljeto kada je najaktivnije. Iako je u Zadru primarno poznaju kao dio dueta sa bivšom ravnateljicom Bušić, Melita Ivković se osjeća prije svega dijelom zagrebačkog kvarteta, jednom od bolje kotirajućih u svom fahu.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.