Hrvatski radio

Radio Zadar

Nova saznanja o prijenosu virusa zrakom

10.07.2020.

08:08

Autor: Hina

EXPA/PIXSELL

EXPA/PIXSELL

Foto: - / -

U najnovijim smjernicama o prijenosu virusa, WHO priznaje nova saznanja da u napučenim prostorima postoji mogućnost prijenos virusa aerosolom, primjerice tijekom zbornog pjevanja, u restoranima ili u dvoranama za fitness.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je nove smjernice o koronavirusu koje priznaju neka izvješća o prijenosu virusa aerosolom, ali nije zasad željela dati konačnu potvrdu da se virus prenosi zrakom. U najnovijim smjernicama o prijenosu virusa, WHO priznaje nova saznanja da u napučenim prostorima postoji mogućnost prijenos virusa aerosolom, primjerice tijekom zbornog pjevanja, u restoranima ili u dvoranama za fitness. Time je odgovoreno na otvoreno pismo 239 međunarodnih znanstvenika koji su pozvali Svjetsku zdravstvenu organizaciju i međunarodnu medicinsku zajednicu da "priznaju postojanje mogućnosti da se virus prenosi zrakom".

Inače, broj zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj i dalje raste. Zbog toga su najavljene mjere za suzbijanje širenja bolesti. U protekla 24 sata potvrđen je 91 novi slučaj zaraze. Jedna je osoba umrla, a na bolničkom je liječenju 100 pacijenata, od kojih tri na respiratoru.
O mogućim novim mjerama za veća okupljanja, te o mogućnost nižih cijena testova na koronavirus, više bi trebali saznati danas tijekom dana. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.