Hrvatski radio

Radio Zadar

Nova šetnica, parkiralište i plaža u središtu Kali

10.06.2020.

12:11

Autor: Suzana Jakšić Mandić

foto: Marko Kolega/Općina Kali

foto: Marko Kolega/Općina Kali

Foto: - / -

U Kalima se dovršava jedna faza radova na uređenju obalnog pojasa uz rt Artina – za novu šetnicu, parkiralište i plažu Ministarstvo regionalnog razvoja odobrilo je 450 tisuća kuna. Kaljani u ovom dijelu mjesta namjeravaju izgraditi i privezište za nautičare.

Ovaj dio šetnice, uz plažu Batalaža ovoga ljeta postaje pješačka zona, odlučilo kaljsko Općinsko vijeće. Plan je Općine najesen nastaviti s uređenjem zelene površine, ekološke javne rasvjete, dječjeg igrališta i ostalih sadržaja uz ArtinuKaljani u ovom dijelu mjesta namjeravaju izgraditi i privezište za nautičare. Načelnik Općine Marko Kolega o tim planovima:  Radi se lokacijska dozvola za izgradnju privezišta za 110 brodova od čega će polovica biti komercijalni a polovica komunalni vezovi . Na taj način mi bismo zaokružili jednu cjelinu, uredili morski dio priče od uvale Batalaža do uvale Mul u dužini od 1900 metara - kazao je Kolega za naš program.

Naime, u Strateškom razvojnom programu Općine Kali 2018.-2023. koji je na javnom uvidu , osnovna odrednica je kako se navodi  mozaik tradicije, ribarstva i turizma, posebice nautičkog

Na području uvala Mala Lamjana planirana je izgradnja luke lokalnog značaja otvorena za javni promet kapaciteta za najviše 200 vezova. Uvala Mala Lamjana je zbog svog položaja i morfologije idealna za razvoj nautičkog turizma te predstavlja vrijedan prirodni resurs Općine koji se u budućnosti planira puno više koristiti, prvenstveno u turističke svrhe. Također, planiran je i rekonstrukcija i dogradnja luke Batalaža što bi doprinijelo povećanju kapaciteta nautičkih i komunalnih vezova. Proširenje sidrišta u uvali Mala Lamjana je mjera koja se nadovezuje na prethodnu, a njome se želi povećati broj sidrišta na području uvale Mala Lamjana. Naime, trenutno je na području uvale postavljeno sidrište „Poforča“ sa 24 plutače unutar polja. Planirano je postavljenje još jednog sidrišta s jednakim brojem plutača - navodi se u Strateškom razvojnom programu Općine Kali koji je na javnom uvidu do 22.lipnja.

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.