Hrvatski radio

Radio Zadar

Nova šetnica s palmama i parking – u listopadu

04.07.2019.

10:59

Autor: Suzana Jakšić Mandić

foto: SJM / HRT Zadar

foto: SJM / HRT Zadar

Foto: - / -

Idućeg tjedna djelatnici splitske tvrtke Akropolis će kod škvera u Jazinama spojiti novouređeni s prethodno obnovljenim dijelom obale. Time će označiti kraj krupnih građevinskih radova, no na uređenju nove šetnice radit će se i kroz ljeto.

U Jazinama smo razgovarali s voditeljem gradilišta Antonom Matoševićem iz splitskog Akropolisa i ravnateljem Županijske lučke uprave Davorom Škibolom. Uvedeni smo polovicom 4. mjeseca, uklonili smo postojeće palme , staru obalu smo kompletno srušili, iskopali podmorski dio u moru, betonirali podmorsko-nadmorski dio zida i nasipa iza njega. Usput u tijeku je ugradnja odvodnje i oborinske kanalizacije i početak postavljanja kamenih obložnica kamenog zida i buduće šetnice, s bračkim kamenom - izvijestio nas je Matošević. 

Da bi se idućeg tjedna postojeći i novi obalni zid i šetnica trebali spojiti odnosno da će se u Jazinama raditi kroz cijelo ljeto potvrdio nam je i Škibola: ŽLU je od grada Zadra tražila suglasnost da nastavi radove tijekom ljetne sezone, a s obzirom da se gradilište nalazi uz frekventnu  prometnicu i da se na samom gradilištu ne stvara tolika buka s obzirom na intenzivan promet, grad Zadar nam je odobrio  radove tijekom 7. I 8. Mjeseca . Za 7-8 dana ćemo se spojiti s drugom obalom , sa zapadnim dijelom i nakon toga ostaju kamenoklesarski radovi.  Dužina obalnog zida je 209 metara, investicija 5 milijuna144 tisuće kuna, potpisnici smo ugovora s Ministarstvom o sufinanciranju  i moramo novac povući do kraja ove godine inače propada - ističe Škibola. 

Dok traju radovi na rekonstrukciji obale i šetnice , vlasnike brodova u Jazinama do njihovih plovila prebacuje barkajol. U smjeni smo zatekli DINA : I nema toliko posla, možda 10-ak đireva dnevno, vikendom je više. Neki su sugrađani zadovoljni, neki ne. Ima nestrpljivih, treba malo više strpljenja i to je to. Vozimo od 7 i po do podne i od 4 do 8 svaki dan. Nas je troje, mijenjamo se na turi prema Đigi, ta smjena nikad ne smije patiti, ovu radim kako mogu, dođe mi ko neki odmor ovdje. Tamo se neprestano vozi, dok ovde- 10 dnevno maksimala. Ugovor nam je do 1. 8. Pa ćemo vidjeti hoće li se to nastaviti i dalje - priča nam Dino pa bježi u hlad dok ga netko ne zovne. 

Hoćemo li na novoj šetnici vidjeti i veći broj palmi nego dosad ? Davor Škibola o tome kaže: Mi po projektu imamo obvezu vratiti palme, s obzirom da se to radi van lučkog područja, da je to u nadležnosti grada Zadra dogovoreno je da njihove službe preuzmu uređenje zelenih površina koje će se nalaziti iza našeg obalnog zida u cijeloj dužini

Kad će nova šetnica i parking biti u funkciji ? U listopadu nadam se da bi trebalo sve biti gotovo, odnosno da bi parking trebao biti vraćen u funkciju - tvrdi Škibola. 

Matošević i Škibola

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.