Hrvatski radio

Radio Zadar

Nova sezona pred Koncertnim uredom

10.10.2019.

13:09

Autor: ms

Nova sezona pred Koncertnim uredom

Nova sezona pred Koncertnim uredom

Foto: - / -

Zadrane u 2019 - toj i 2020 - toj čeka 9 koncerta u pretplatničkoj sezoni a ukupno će biti 33 događanja. Tako je izvjestila ravnateljica Koncertnog ureda Melita Ivković koja je na to mjesto sjela prošle zime.

 

Glazbena priča počinje 20. listopada gostovanjem napuljskog gitariste Aniella Desideria koji će odvsirati priču o španjolskoj gitari. Nakon 129 godina ponovno slijedi cjelovita izvedba Missa Dalmatica, dalmatinske mise Franza von Suppea, Zadraninom većim dijelom svog života. Poslije toga, Matija Dedić će donijeti svoje viđenje Blagoje Berse i Dore Pejačević što se prirodno naslanja na Bersijadu kojom se prisjeća na tog zadarskog skladatelja. Tako će se događaji redati do ožujka 2020 a onda stiže velika obljetnica, 250 godina od smrti Ludwiga Van Beethovena koju će prigodno obilježiti Marko Graciani i Mia Milković izvodeći izbor iz Beethovenovih violinskih sonata. Bersa dolazi na red u svibnju kada će pijanista Goran Filipec, Riječanin sa pariškom adresom, svirati njegova djela, te djela Ivu Mačeka i Liszta.

" Za kraj u 6 mjesecu vraća nam se Miroslav Tadić ali u pratnji Markusa Stockhausena, koji će prvi puta nastupiti u Hrvatskoj a što je ekskluziva".

Zadarski komorni orkestar pak kreće sa aktivnostima u stedenome. Što se tiče gostovanja, orkestru na čelu kojeg je Ivan Repušić doći se solisti, Roman Simović i Katja Repušić. I Mozart će biti dio repertoara u ožujku a orkestrom će ponovno ravnati Veton Marevci. Zadarski komorni orkestar uvijek naručuje izvedbu jednog djela, praizvedenog obično na proljeće. Tako se promoviraju zadarski i hrvatski skladatelji čime se čuva baština. Za iduću pak godinu na jesen najavljena je proslava 60 godina postojanja zadarskog Komornog orkestra.

O programu u novoj sezoni Melita ivković kaže:

" Publika je ustaljena ali uvijek se borimo za nju. Nastojimo ne podilaziti ali i čuti glas javnosti. Tako smo radili ankete, ponekad bili dosadni ali dobili smo važne informacije."

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.