Hrvatski radio

Radio Zadar

Nova sredstva za ulaganja i dodatna pomoć sektoru vinarstva

07.03.2021.

12:24

Autor: Anita Perica

Ilustracija - foto: Robert Anic/PIXSELL

Ilustracija - foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: - / -

Iz Ministarstva poljoprivrede ovih su dana izvijestili o novim sredstvima za ulaganja i dodatnoj pomoći sektoru vinarstva koja će zasigurno dobro doći i zadarskim proizvođačima.

Tako je do kraja travnja otvoren natječaj za dodjelu potpora za mjeru Ulaganja u vinarije i marketing vina, a otvoreno je i javno savjetovanje za nastavak mjera Destilacija vina u kriznim slučajevima i Potpora za krizno skladištenje vina, ukupne vrijednosti veće od 30 milijuna kuna. 

Predsjednik Udruge vinara Zadarske županije Tomislav Glavić ima dobar uvid u to koja bi područja ulaganja u vinarski sektor u našoj županiji vinarima bila najvažnija:

       Pa evo, najprije mislim da nam još uvijek treba ulaganje u izobrazbu i stručno osposobljavanje, to je broj jedan, jer dokazano imamo kvalitetu, imamo i sirovinu, međutim nikad znanja dovoljno. To je jedna stvar. Druga stvar, normalno, u širenje kapaciteta u proizvodnji i najvažnije – marketing. Znači, da mi ta naša vina koja proizvedemo, znamo da imaju vrhunsku kvalitetu, da nam je lakše to prodati pogotovo na tržištu Zadarske županije.

Natječaj za dodjelu potpora za mjeru Ulaganja u vinarije i marketing vina otvoren je do kraja travnja. Za mjere pomoći Destilacija vina u kriznim slučajevima i Potpora za krizno skladištenje vina ukupne vrijednosti veće od 30 milijuna kuna, prijedlozi zainteresirane javnosti zaprimaju se do 12. ovoga mjeseca. Tomislav Glavić smatra kako su najavljeni oblici pomoći dobrodošli većini proizvođača:

       Pogotovo u krizno vrime, sad kad znamo da nam prometovanje i trženje vina nije baš na nekoj razini, tako da će uoči sezone sigurno dobro doći.

Na upit jesu li naši vinari već koristili slična sredstva iz sličnih omotnica Glavić odgovara:

       Koristili smo nešto iz europskoga fonda, ova mjera COVID 19, i sad je u najavi ova druga i mislim tko nije iskoristio u ovoj prvoj da bi se trebao svakako javiti na drugu…

Upravo zahvaljujući COVID mjerama pomoći sektoru vinarstva, prošlogodišnja Vinska omotnica ima najveće iskorištenje do sada, čak 94 posto - odnosno, u hrvatsko vinarstvo i vinogradarstvo uloženo je u 2020. godini oko 76 milijuna kuna – objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

 

Tomislav Glavić - tonski isječak

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.