Hrvatski radio

Radio Zadar

Nova turistička atrakcija - otvoren Mali Arsenal

27.04.2017.

14:00

Autor: Anita Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Mali Arsenal postao je nakon obnove suvremeni centar za posjetitelje opremljen najmodernijom tehnologijom. Projekt je financiran s oko 330 tisuća eura iz IPA programa prekogranične suradnje Europske unije u sklopu projekta Hera, a oko 60 tisuća eura osigurala je Zadarska županija.

Nekadašnji dio mletačkog Kaštela iz 15. stoljeća, pretvoren je u svojevrsni virtualni vremeplov kroz bogatu zadarsku povijest. Računalni 3d prikazi razvoja zadarskih zidina na visećem staklu, podna projekcija sa senzorom za pokret na staklenom podu, kvizovi znanja i posebna aplikacija pomažu posjetiteljima otkrivati zadarsku povijest kroz igru i istraživanje. Lovro Jurišić pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za razvoj i EU procese Zadarske županije objašnjava: Također su prikazani kodovi za skidanje aplikacije na mobitel, ona nas vodi od točke do točke unutar Poluotoka, znači imamo jednu rutu na Poluotoku od 16 točaka i postavili smo 16 uređaja koji odašilju signal i mobitel kad prikupi taj signal zabilježi da ste bili na toj točki i daje vam informaciju o toj točki i kad skupite svih 16 dobijete 50 posto popusta u odabranim zadarskim muzejima. Vinko Bakija, autor kulturne rute Zadarske županije, ističe kako su Mali Arsenal te Prolaz cara Augusta polazišna i završna točka kulturne rute Zadar - grad utvrda: U svakom slučaju ovo predstavlja, neću reći jedan modernistički, ali vrlo 21.-og stoljeća istup u pravcu i smjeru kulturnog turizma i razvoja kulturnog turizma u Zadru i u Zadarskoj županiji.

Zadovoljni konzervatori već najavljuju i nove projekte. Igor Miletić pročelnik Konzervatorskog odjela u Zadru: Nastavak slijedi u prostoru izvan Trga tri bunara, čitave zidine Muraja idu na neki način u obnovu i nove sadržaje.

Malim Arsenalom godinu dana upravlja Zadarska županija i prema pravilima financiranja europskih projeka u tom je razdoblju ulaz besplatan. Nakon toga, ovisno o dogovoru s Ministarstvom kulture, upravljanje objektom preuzet će Narodni muzej ili Turistička zajednica Zadarske županije.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.