Hrvatski radio

Radio Zadar

Nova zanimanja u zadarskim školama - staklar i dimnjačar

10.02.2019.

09:50

Autor: HRT Radio Zadar

Nova zanimanja u zadarskim školama - staklar i dimnjačar

Nova zanimanja u zadarskim školama - staklar i dimnjačar

Foto: - / -

U Zadru ne postoji niti jedan licencirani staklar i dimnjačar, a potrebe za školovanim kadrom su velike. Vlasnici staklarskih obrta, kažu da nedostatak radne snage u toj obrtničkoj grani usporava rad, moraju se odbijati poslovi jer se nemaju s kim odraditi.

Upravo iz tih razloga, u idućoj školskoj godini planiraju se uvesti dva nova zanimanja-  staklar i dimnjačar, a program obrazovanja trajao bi 3 godine. Učenici koji bi upisali ove programe imali bi ugovore sa zadarskim obrtnicima i od prve godine učili bi zanat . Ova će se inicijativa predstaviti  zadarskim osmašima. Radi se o hrvatskoj inačici dualnog modela obrazovanja koji učenicima u prvoj godini nudi ugovor o naukovanju, a  već u drugoj i trećoj godini nudi ugovor o radu (plaća i staž sa doprinosima za mirovinsko i zdravstveno osiguranje). Ugovor o radu nije obveza ni učenika ni poslodavca da učenik školovanja mora ostati na radu kod poslodavca, već je to stvar dogovora.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.