Hrvatski radio

Radio Zadar

Nova zgrada putničkog terminala gotova do veljače

09.01.2018.

11:50

Autor: Vladimir Šetka

Izvor: Lučka uprava Zadar

Izvor: Lučka uprava Zadar

Foto: - / -

Upravno vijeće Lučke uprave Zadar produljilo je rok za predaju ponuda na natječaj za dvadesetogodišnju koncesiju za međunarodni promet u Gaženici do 1. idućega mjeseca. Do tada bi trebali biti gotovi i građevinski radovi na zgradi putničkoga terminala.

Tek za dvadesetak dana znat će se koje su tvrtke zainteresirane za obavljanje lučkih djelatnosti u međunarodnom prometu u Gaženici, a rok je produljen zbog smanjenih gospodarskih aktivnosti tijekom božićno-novogodišnjih blagdana. U javnost su u međuvremenu procurile vijesti da su u prosincu na predstavljanju projekta u Lučkoj upravi Zadar bile dvije zainteresirane tvrtke - Intercruises Shoreside & Port Services i Global Ports Holding. Javnosti je posebno zanimljiva druga tvrtka, koja je ostala bez predugovora u dubrovačkoj luci. Zadarski župan Božidar Longin ne želi nagađati tko će se uopće javiti na natječaj i dodaje kako je natječaj koji je izradio Pomorski fakultet u Rijeci vrlo zahtjevan: Ono što smo mi željeli i ono što želimo s tim postići jest da dobijemo operatera, svjetskog operatera, ozbiljnu, veliku svjetsku tvrtku koja će nam dovući promet u Zadar. najosnovnija stvar je da je to operater koji može dovući u Zadar home port. 

Koliko god bio važan homeport i kruzerski tranzitni promet još je važniji i međunarodni linijiski promet: Linija Ancona - Zadar koju moramo uspostaviti kao stalnu liniju. Ono što je moja želja i moj cilj, na čemu ja radim cijelo vrijeme, i svi kontakti koje radim idu ka tome da Zadar postane središte prometa ovoga dijela naše obale i cijele regije.

Zato je u izradi i studija integriranoga prometa - cestovnog, zračnog, pomorskoga i željezničkoga, ističe župan. Dodaje kako bi do kraja mjeseca trebali biti završeni i radovi na zgradi putničkoga terminala: Znam da se dosta radi sada sa policijom oko Schengena i oko prostora gdje će boraviti policija, carina i ovaj drugi dio uredskih prostora i mislim da ćemo to negdje polovicom prvog mjeseca zajedno obići.

Nakon završetka zgrade i odabira budućega koncesionara, Gaženica bi napokon trebala biti u potpunosti u funkciji kako je i planirana.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.